Передплата 2024 «Добра кухня»

У США за акцію проти Путіна заарештували українку

  • 15.11.2017, 09:54
  • 1 215

Під час протесту біля Національного собору у Вашингтоні заарештували представницю української діаспори Олексу Чопівську.

У понеділок, 13 листопада, вона виступала проти "Концерту за єдність", організованого за участю посольства Росії, передає "Голос Америки".

Чопівська разом зі своєю матір'ю роздавали листівки відвідувачам концерту, в якому брали участь російський диригент Валерій Ґерґієв та піаніст Денис Мацуєв. Обидва з них у 2014-му році підписалися під листом на підтримку загарбання Росією українського півострова Крим та політику Путіна щодо України. Хоча Ґерґієв це пізніше і заперечував, однак його прізвище стоїть під колективним листом російських діячів культури на ім'я російського президента.

Охорона собору, в якому у той момент відбувався концерт за участю згаданих російських митців, попросила жінок залишити територію. Але Олекса, яка навчалася у приватній школі для дівчат при соборі, відстоювала своє право залишатися на території рідної для неї організації.

Начальник охорони викликав поліцію. Поліція скрутила Олексі руки, вдягла наручники, посадила її до поліцейської машини й увезла.

Відтепер Чопівській, яка очолює Американський центр за європейську Україну і є головним виконавчим директором та засновником Транснаціональної освітньої групи і директором програми світової економіки в Інституті Аспена, буде на рік заборонено заходити на територію собору. Також вона матиме судимість.

Своєю чергою Чопівська підтвердила, що її звинувачують у незаконному потраплянні на приватну територію та заборонили заходити на територію собору протягом року. Разом з тим, вона каже, що оскаржуватиме це звинувачення в суді.

"Це ж національна церква. Вона відкрита для всіх. Звучить, ніби я через паркан перелізла. Там весь час гуляють люди, кожен може зайти на територію собору. До того ж я там 14 років навчалася. Для мене це як друга домівка", - пояснила вона.

За словами Чопівської, у місцевому поліцейському відділку її протримали в камері близько 5 годин, після чого відпустили. Проте свої дії вона вважає виправданими.

"Вчорашній концерт рекламували як "Концерт за єдність". Однак, Росія розв'язала агресію в Україні та Грузії. За що така єдність і з ким? Росія тепер вважає, що вона може розв'язувати війни, порушувати міжнародне право, втручатись у вибори за кордоном, і її все одно вітатимуть в Америці", - пояснила свою позицію Чопівська.

Схожі новини