Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кулеба: "Після резолюції ООН Рада Європи має посилити тиск на РФ"

  • 15.11.2017, 14:35
  • 3 655

Нова резолюція ООН щодо Криму вказує Раді Європи, що їй варто посилити тиск на Росію.

Про це у своєму твіттері написав представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба.

Він додав:

"Плани щодо повернення росіян до ПАРЄ в січні 2018 - це саме зменшення тиску. РЄ має діяти відповідально і захищати, а не торгувати принципами".

Геращенко розкритикувала голосування Білорусі в ООН щодо Криму

Перший віце-спікер Ради додала, що Білорусі знову не вистачило "нейтральності" для інакшої від РФ позиції.

Голосування білоруської делегації в ООН щодо Криму, є таким, що суперечить заявами про нейтральність. Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко у Facebook.

"У вівторок третій комітет ООН проголосував оновлену, жорстку і дуже важливу резолюцію по ситуаціі з правами людини в окупованому Криму . ЗА- більше 70 країн, майже стільки ж утрималися. Проти - лише 25. Серед них- Білорусія. Разом з РФ, звичайно", - написала Геращенко.

"Це - не нейтральна позиція, а цілком конкретна. Нейтральні країни бодай утрималися, Білорусі знову не вистачило " нейтральності" для інакшої від РФ позиції. Але при цьому Мінськ претендує на певні миротворчі лаври, наголошуючи, що створює нейтральний майданчик для переговорів по Донбасу", - додала перший віце-спікер ВР.

Геращенко також нагадала про те, що голосування в Генасамблеї ООН за цією важливою для України резолюцією заплановано на грудень.

"Ми б хотіли бачити нейтральність від тих країн, які голосно заявляють про свою нейтральність, громадяни яких представлені в місії СММ ОБСЄ і які хочуть приєднатися до миротворчої діяльності на Донбасі", - наголосила вона.

Стало відомо, хто в ООН голосував проти проекту резолюції щодо окупованого Криму

У списку країн, які виступили проти ухвалення проекту резолюції щодо Криму, виявилася Білорусь.

З держав Європейського континенту лише три проголосували проти попереднього затвердження Генеральною асамблею ООН оновленої резолюції з прав людини щодо анексованого Криму, передає Главком.

Про це йдеться у результатах голосування, оприлюднених постійним представництвом України в ООН.

71 держава підтримала український документ, 25 проголосували проти, 77 утрималися від голосування. Велика кількість тих хто утримався, обумовлена зокрема тим, що низка держав принципово не підтримують розгляд в межах Третього комітету Генасамблеї ООН питань, дотичних до міждержавних конфліктів. Водночас, проти проголосували лише ті, хто не вважає за можливе публічно засуджувати незаконні дії РФ.

З 25 держав, які проголосували проти, є лише три, розташовані в Європі — Росія, Білорусь та Сербія. Ще одна держава західних Балкан — Боснія та Герцеговина — утрималася. Позиція БіГ, очевидно, обумовлена тим, що сербська меншина має блокуючий голос при ухваленні будь-яких державних рішень.

Всі інші держави Європи, включаючи близькі до Сербії Македонію та Чорногорію, а також включаючи Угорщину, з якою в України триває дипломатичний конфлікт, підтримали українську резолюцію.

Із пострадянських держав проти проголосувати також Вірменія, Казахстан, Киргизстан Узбекистан. Повний перелік держав, які проголосували проти проекту резолюції, є наступним: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Філіппіни, Росія, Сербія, ПАР, Сирія, Судан, Уганда, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

Генасамблея ООН розгляне резолюцію щодо Криму у грудні

Генеральна асамблея ООН розгляне резолюцію "Положення в області прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь" у грудні.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

"Наступним кроком стане розгляд проекту резолюції на пленарному засіданні ГА ООН у другій половині грудня 2017 року і головне — примушення Російської Федерації до її повного виконання", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві закордонних справ пояснили, резолюція, схвалена у вівторок профільним комітетом Генасамблеї, "є логічним продовженням минулорічної резолюції Генасамблеї 71/205 щодо прав людини в окупованому Криму".

Внесення нового документу на розгляд ГА ООН зумовлене продовженням злочинної політики РФ у окупованому Криму, а також тим фактом, що Росія не виконала жодного положення попередньої резолюції, лише нарощуючи репресії на півострові, пояснили у зовнішньополітичному відомстві.

"Цьогорічна резолюція має на меті змусити Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав та основних свобод людини", — заявили в МЗС.

В ООН погодили оновлений проект резолюції щодо прав людини в Криму

Проти резолюції виступила сусідня Білорусь.

У Нью-Йорку 14 листопада, на засіданні Третього комітету Генеральної асамблеї ООН, погодили оновлений проект резолюції з прав людини в анексованому Криму. 71 країна-член ООН виступила за прийняття резолюції, 25 - проти і 77 утрималися, пише «Громадське».

Проти виступили Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекистан, Китай, Венесуела, Північна Корея тощо.

Рішення ООН привітав президент України Петро Порошенко.

«Вдячні співавторам рішення та всім нашим союзникам за потужний сигнал російській окупаційній владі щодо міжнародної єдності і солідарності в питанні деокупації Криму», — написав він.

Також з цього приводу висловився міністр закордонних справ України Павло Клімкін. За його словами, резолюція щодо прав людини у Криму «стала сильніша».

Як пишуть «Українські новини», документ засуджує застосування Росією своїх законів на анексованій території та примусове переведення громадян України в російське громадянство.

У проекті резолюції міститься вимога до Росії виконати рішення Міжнародного суду ООН щодо поновлення прав і свобод громадян України на півострові й заклик забезпечити освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

Крім того, документ містить заклик негайно скасувати рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією й заборону його діяльності, анулювати рішення про заборону лідерам Меджлісу в'їзду на територію Криму.

Також проект резолюції закликає Росію покласти кінець практиці примусу жителів Криму до служби у збройних або допоміжних силах РФ, у тому числі за допомогою тиску або пропаганди.

Проект нової резолюції ООН щодо ситуації з правами людини в Криму Україна внесла до комітету Генасамблеї ООН у кінці жовтня. Далі його буде передано на розгляд безпосередньо Генеральною асамблеєю ООН (орієнтовно всередині грудня).

Схожі новини