Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Грузії знайшли сліди найпершого вина в світі

  • 14.11.2017, 18:33
  • 930

Археологи знайшли в Грузії фрагменти глечиків віком у 8 тис. років, на яких виявили залишки найдавнішого в світі вина.

Про це повідомляє ВВС.

Глиняний посуд, який містить залишки сполук вина, знайшли у двох давніх поселеннях часів неоліту - Гадахрілі-гора та Шулавері-гора, приблизно за 50 км на південь від Тбілісі. У восьми глечиках були хімічні ознаки вина. Найдавніша з цих посудин датується приблизно 5980 роком до н. е. На деяких глечиках зображені виноградні грона та чоловік, який танцює.

"Це найдавніший приклад одомашнення дикорослого євразійського винограду виключно для виробництва вина. Вино є центральним явищем західної цивілізації. Як ліки, засіб для спрощення спілкування у суспільстві, речовина, що змінює стан відомості, а також цінний товар, вино стало центром релігійних культів, фармацевтики, кухні, економіки та суспільства на стародавньому Близькому Сході", - розповів науковець університету Торонто співавтор доповіді про знахідку Стефан Батюк.

Раніше найдавнішим свідченням виноробства був посуд, виготовлений близько 7 тис. років тому і знайдений на північному заході Ірану. Найдавніше у світі невиноградне вино знайшли в Китаї - це був ферментований алкогольний напій із рису, меду та фруктів, який датують приблизно VII тисячоліттям до н. е.

Схожі новини