Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європі та Америці загрожує найбільший за 50 років спалах чуми

  • 14.11.2017, 16:36
  • 1 276

Щонайменше 2 тис. чоловік захворіли і 165 померли за час епідемії чуми на Мадагаскарі. 10 країн знаходяться в зоні ризику. Лікарі попереджають, що хвороба може вразити європейські країни та США.

Європі та Америці загрожує найбільший за 50 років спалах чуми
Європі та Америці загрожує найбільший за 50 років спалах чуми

Це найбільший спалах хвороби за 50 років, повідомляє Daily Mail.

15% хворих померли через 3 дні після зараження.

Першим від чуми помер пасажир у громадському транспорті. Трапилось це 28 серпня.

Епідемія розгорілася у вересні цього року.

2/3 із 2 тис. хворих заразились легеневою чумою, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Збудники хвороби живуть у відкритому просторі протягом 24 год.

10 сусідніх з Мадагаскаром країн знаходяться у стані підвищеної готовності через можливість епідемії. У Малаві зареєстровані перші 10 хворих протягом минулих вихідних.

Чума може мутувати протягом року і виробити стійкість до ліків.

"Це жахлива хвороба. Її патоген - смертельний", - говорить професор Джонджо Макфаден, молекулярний генетик із британського університету Суррея.

Він відзначає, що чума - це хвороба бідних. Вона виникає там, де люди живуть поруч з пацюками, де є проблеми зі стічними водами та рівнем життя.

Спалах чуми міг статись через лісові пожежі, що примусили пацюків втекти до людських домівок.

Епідемія може поширитися після масових святкувань Дня всіх святих та ритуалу фамадігана, під час якого місцеве населення розкопує могили померлих членів подружжя.

Вчені висловлюють занепокоєння, що цього року спалах може сягнути за межі материкової Африки, дістатися Британії та США.

Науковці припускають, що на Мадагаскарі епідемія може закінчитися до квітня 2018 року.

Незважаючи на небезпечну ситуацію, Всесвітня організація охорони здоров'я виступали проти обмежень торгiвлі та мандрівок до ураженого регіону.

Схожі новини