Передплата 2024 «Добрий господар»

На Сонці зникли всі плями

  • 14.11.2017, 15:17
  • 1 352

Науковці зафіксували цікаве явище – кількість плям на Сонці зменшилась майже до нуля, а на стороні, повернутій до Землі, їх взагалі немає.

Вчені констатують, що зараз Сонце є «ідеальним» — абсолютно без плям. При цьому дослідники не можуть точно сказати, чи є плями на зворотному боці зірки. Однак, судячи з фото двотижневої давнини, коли ця сторона була повернута до нас, їх немає і там.

Справа в тому, що плями на нашій зірці формуються в областях сильного магнітного поля. Коли його сила максимальна, кількість плям також досягає максимуму, такі роки характеризуються «вибуховою» активністю світила. Але є й періоди, коли активність знижена до мінімуму.

Раз на одинадцять років кількість сонячних плям істотно збільшується, а потім зменшується до мінімуму. Довгий час вчені не могли зрозуміти природу цього явища. Тільки в середині минулого століття дослідники з'ясували, що з кроком в одинадцять років відбувається зміна магнітного поля Сонця.

Згідно з прогнозами вчених, Сонце скоро досягне чергового мінімуму: це, ймовірно, відбудеться в 2018-2019 роках. В першу чергу повністю пропадуть складні групи плям і спалахи — схоже, саме це зараз науковці і спостерігають. Далі відбудеться формування нових плям і почнеться новий етап циклу довжиною в одинадцять років.

Схожі новини