Передплата 2024 «Добра кухня»

Не продають долари? Пишіть скарги у Нацбанк

  • 16.11.2012, 01:33
  • 775

Віктор Янукович таки підписав закон, який дозволяє Нацбанку змушувати експортерів продавати частину валютної виручки. Схоже, чутки про те, що НБУ дозволив гривні впасти, аби підштовхнути президента до підписання закону, були небезпідставними. Адже щойно Віктор Янукович підписав цей закон (який дуже не на руку олігархам-експортерам), НБУ вийшов на міжбанк з доларом по 8,05, збивши таким чином зростання курсу.Відповідно до документа, за Нацбанком закріплюється право тимчасово (строком до шести місяців) вводити норму щодо обов’язкового продажу експортерами частини надходжень в іноземній валюті. Враховуючи, що гривня знижується через дефіцит валюти у країні, таке нововведення сприятиме стабільності курсу національної валюти. Адже досі єдиною можливістю збільшити пропозицію валюти на міжбанку був розпродаж доларів з золотовалютних резервів.

Утім, навіть якщо експортерів зобов’яжуть продавати частину доларової виручки, це ще не гарантує, що пересічні українці зможуть їх вільно купити у касах банків. Нацбанк визнав, що частина банків свідомо перестала продавати валюту населенню, навіть якщо вона у них була. Такими діями банки лише посилили ажіотаж на ринку.

«Останнім часом були зафіксовані факти безпідставної відмови деякими банківськими установами в продажу іноземної валюти фізичним особам. Нацбанк відстежує відповідні випадки порушень та звертається до громадян з проханням повідомляти про них», — йдеться у повідомленні НБУ. Щодо банків-порушників у НБУ обіцяють застосовувати санкції — від штрафів до обмеження здійснення операцій за окремими пунктами генеральних ліцензій. У вересні Нацбанк уже оштрафував п’ять банків, які, змовившись, спеціально розгойдали курс на міжбанку, аби заробити на цьому.

Схожі новини