Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чиновників вчать управляти містами он-лайн

  • 15.11.2012, 21:12
  • 914

Форум «Електронне урядування – відкрита влада для мешканців»

У Львові вчаться урядувати в електронному режимі. Протягом двох днів під час форуму «Електронне урядування — відкрита влада для мешканців» фахівці з України, Естонії, Грузії, Польщі обмінюються досвідом та вирішують, як краще організувати роботу органів влади. Аби і мешканці не почувалися мучениками під чиновницьким кабінетами, і самим чиновникам працювалося легше, щоб не грузли у стосах паперів.

Львівська міська рада частково обслуговує мешканців в електронному режимі. «Можна звернутися у мерію он-лайн, — каже головний спеціаліст адміністративно-технічного управління ЛМР Галина Космина. — Записатися на прийом до посадовця. Якщо ви телефонували на гарячу лінії мерії, то також можете простежити, на якому етапі розв'язання ваша проблема. Новинки: мешканці мають нагоду простежити розгляд свого письмового звернення та просування у квартирній черзі».

«Блакитна мрія» — запровадити електронний обіг документів у середині мерії. Щоб не доводилося носити стоси паперів з поверху на поверх. У Львівській міській раді частково впровадили у дію внутрішній портал працівників. Колеги можуть бачити, який у чиновника розклад на сьогодні, над якими документами він працює тощо. Дуже зручно: побачили, що людина цілий день хвилини вільної не має, і вже не турбуєте її.

Польський Люблін представив свою систему внутрішнього електронного урядування. Всі документи «рухаються» мерією он-лайн, і підписують їх також он-лайн. Якщо врахувати, що управління можуть розташовуватися за кілометри одне від одного — вигода очевидна. Більше того, з такою системою чиновник може працювати цілодобово і з будь-якої точки планети (головне, аби комп'ютер був).

«Поки що електронне врядування в Україні розвинуте недостатньо, саме в цьому і мета наших заходів — стимулювати до розвитку. Звісно ж, є міста, які досягають у цій сфері успіхів — Львів, Вінниця, Дніпропетровськ тощо. Для того, щоб був розвиток, потрібно, по-перше, вкладати у це кошти. По-друге, навчати людей. По-третє, суспільство має бути інтернетизоване, щоб мешканці могли скористатися наданими можливостями», — каже координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна Джарбусинова.

«Наше завдання — так змінити життя, щоб мешканці якісніше отримували свої послуги. Свого часу так зробила Естонія. Вони ввели максимальне електронне урядування. Так ми хочемо робити у наших українських містах. Сьогодні приїхало багато колег з українських міст, гості з Польщі тощо, щоб обмінятись досвідом, використати кращі практики. Мета одна — зробити життя людей комфортнішим, — сказав під час відкриття форуму міський голова Львова Андрій Садовий. — На державному рівні мають бути прийняті певні закони. Фінансування таких проектів — це кошти місцевого бюджету, гранти. Ми зараз активно працюємо з посольством США — з надією отримати підтримку на електронне урядування в місті».