Передплата 2024 «Добра кухня»

Медреформа в Україні: стало відомо, яким лікарям загрожує втрата роботи

  • 22.10.2017, 13:39
  • 1 838

Прийнята в Україні медична реформа дозволить лікарям заробляти набагато більше, ніж зараз, але й загрожує втратою роботи для непрофесіоналів.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють, що розмір доходів лікарів буде прямо залежати від кількості пацієнтів.

"Поступово лікарі первинної ланки будуть забувати таке слово, як "зарплата", і оперуватимуть словом "дохід", який буде залежати від кількості пацієнтів у лікаря. Також їх чекають такі зміни, як свобода вибору місця роботи і припинення статусу бюджетника", - пояснив заступник голови МОЗ Павло Ковтонюк на прес-конференції з роз'яснення реформи.

Після старту медичної реформи лікарі за кожного пацієнта отримуватимуть 370 гривень від держави, а за дітей і пенсіонерів - в два рази більше.

Однак такий стан справ може призвести до того, що багато лікарів залишаться без роботи через свої непрофесійні дії.

"Скорочення штату буде залежати від того, як лікар лікує і чи є у нього пацієнти. Я думаю, що мережа медичних установ і лікарів буде оптимізована. Але все це буде відбуватися плавно. У нас в півтора рази більше лікарів, ніж в сусідніх країнах. Тому можна очікувати, що якась частина лікарів буде оптимізована ", - говорить експерт по медреформі Ольга Стефанишина.

При цьому експерт впевнена, що в боротьбі за пацієнта лікарі не будуть приписувати хвороби, яких у людини немає, так як будуть відповідальними за те, щоб хворий зміг безкоштовно здати аналізи або пройти обстеження.

Схожі новини