Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лілія Гриневич відвідала урок у румунській гімназії

  • 20.10.2017, 19:14
  • 2 217

Міністр освіти і науки України під час перебування у Чернівцях також зустрілася з батьками учнів гімназії №6 ім. О. Доброго  з румунською мовою навчання

Міністр побувала на одному з уроків і поспілкувался із учнями і румунською, і українською мовами. Лілія Гриневич із задоволенням спостерігала за уроком в гімназії №6, що неподалік центру міста, на вул. Шептицького. А потім поцікавилася у дітей, скільки з них розмовляє вдома українською, а скільки - румунською мовою. Половина класу зізналися, що розмовляють українською вдома, половина дітей підняли руки, що розмовляють вдома румунською.

Насамкінець міністр освіти подякувала вчителю і сказала, що саме так - двома мовами - мають викладати у школах нацменшин.

“Я приїхала, щоби обговорити з освітянами, з батьками, з громадськістю закон про освіту. Бо дуже багато шуму наробила стаття сьома, яка пов’язана з мовою навчання. І навколо тієї статті дуже багато міфів та брехні”, - зазначила Лілія Гриневич вже безпосередньо під час спілкування з батьками школярів.

Далі міністр сказала:

-“Ми сьогодні шукаємо рецепт, як зробити так, щоби всі українські діти, незалежно від їх національності, мали можливість навчатися рідною мовою, і при цьому добре володіли державною мовою. Щоби вони могли вступати в українські вищі навчальнів заклади, будувати професійну кар’єру”.

Батьки обурювалися, що, мовляв, тепер у школах з румунською мовою викладання всі предмети після п’ятого класу будуть викладатися українською мовою і таким чином діти втратять свою мову. Міністр переконувала, що двомовне викладання буде зберігатися доти, доки учні будуть готові до цього.

-“Ніхто не забирає можливість у дітей навчатися рідною мовою, - продовжила мінітср. - Але з п’ятого класу, залежно від готовності, частина предметів буде впроваджуватися білінгвальним (двомовним) методом або лише українською мовою. Якщо прочитаєте всі пункти статті, то у цьому законі пропонується, щоби старших класах, коли діти готові, деякі предмети вивчати державною мовою. Ніхто не збирається закривати школи, більше того, ми їх збираємося підтримати”.

Як виявилося, такий білінгвальний підхід, як у гімназі №6, є, на жаль, лише у чотирьох школах з румунською мовою викладання серед 61 в області.

- “Загалом у румуномовних школах діти вчать українську мову як предмет і взагалі її не використовують, української термінології не знають. Лише десять відсотків випускників румуномовних шкіл вступають до українських вузів і лише один відсоток вступає у закордонні вузи. Діти цих шкіл через низький рівень державної мови не мають доступу до вищої освіти. Тому подивіться на це більш вдумливим поглядом”, - зауважила Лілія Гриневич.

Довідка

У 1989 році на базі ЗОШ № 5 м. Чернівці був відкритий 1 клас з румунською мовою викладання, в якому навчалися 9 учнів. 1 вересня 1991 року була заснована Чернівецька ЗОШ № 29 з румунською мовою викладання. Навчальний процес розпочали 129 учнів та 16 педагогічних працівників.

Згодом Чернівецька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 29 реорганізована в Чернівецьку гімназію № 6 та спеціалізовану школу І ступеня № 29 з румунською мовою викладання

Фото автора

Схожі новини