Передплата 2024 «Добра кухня»

Болгарські нацменшини підтримали український закон про освіту

  • 12.10.2017, 15:58
  • 825

Представники болгарської нацменшини в Україні підтримали новий закон "Про освіту", але наголосили на відсутності кваліфікованих вчителів з болгарської мови та підручників

Про це йшлося під час круглого столу у Посольстві Республіки Болгарія щодо закону "Про освіту", передає прес-служба Міністерства освіти і науки.

Представники нацменшини наголосили на тому, що закладений в закон підхід, коли у початкових класах діти навчаються рідною мовою, а у базовій та старшій школі - державною, є найбільш продуктивним для вивчення обох мов.

"У нашій школі діти в початковій школі навчаються болгарською і мають 5 годин на тиждень вивчення української мови. А з 5 класу, коли вони якісно оволоділи державною, діти переходять повністю на навчання українською, але продовжують вивчати болгарську як предмет. І зараз я з усією відповідальністю можу сказати, що я на дітях бачу, як це працює", - наголосила директорка школи на Одещині Марія Пінті.

Як зазначається, проблемні питання - підготовка вчителів та підручників для вивчення болгарської мови.

"Зараз у нас стартує нова українська школа і нам потрібно перепідготувати понад 20 тис. вчителів. У бюджет 2018 року ми вже заклали значні кошти на перекваліфікацію - 500 млн грн. Вони використовуватимуться й на підвищення кваліфікації вчителів зі шкіл нацменшин. Щоб розвіяти усі існуючі міфи, хочу також підкреслити, що ми дамо із стандартом освіти 2 типові навчальні плани - для шкіл з українською мовою навчання та мовою навчання нацменшин. У плані для нацменшин ми від 1 до 12 класу включимо години на вивчення рідної мови", — пояснив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Радник Міністра освіти і науки Болгарії Ліліана Друмева наголосила, що їхня країна з великою повагою ставиться до представників болгарської меншини в Україні та готова її підтримувати.

"Я чула, що багато-хто сьогодні піднімав питання кваліфікації вчителів. Думаю, що це не буде проблемою на базі наших інститутів підвищення кваліфікації покращити знання ваших вчителів", — запропонувала Друмева.

Схожі новини