Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хворий почав реагувати на лікарів після 15 років вегетативного стану

  • 27.09.2017, 16:59
  • 1 780

Медики на чолі з Ангелою Сірігу з французького Інституту когнітивних досліджень змогли повернути людину з вегетативного стану.

Про це повідомляє The Naked Science.

35-річний чоловік перебував 15 років у вегетативному стані. Мініатюрний імплантований пристрій стимулював блукаючий нерв хворого. Це один з найважливіших шляхів, що з'єднують головний мозок з периферією, і його штучна стимуляція іноді використовується для боротьби з епілептичними припадками.

Французькі медики повідомили про результати спостереження за пацієнтом до і після імплантації. Крім реєстрації поведінки і реакцій хворого, вивчалися дані електроенцефалографії і позитрон-емісійної томографії. Нарешті, включалася стимуляція.

Протягом місяця інтенсивність впливу поступово посилювалася, досягнувши рівня 1 міліампер, і до цього часу хворий став демонструвати істотні поліпшення, зміг реагувати на деякі прохання, стежити за об'єктами поглядом і злегка повертати голову. Вперше за 15 років він показував "стабільні ознаки наявності свідомості", перейшовши з вегетативного стану у стан мінімальної свідомості.

Тепер вчені мають намір повторити експерименти на інших пацієнтах, щоб перейти до створення повноцінної терапії для хворих у вегетативному стані.

Схожі новини