Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Британії родину засудили на великі терміни за рабовласництво

  • 13.09.2017, 10:53
  • 1 045

Членів родини Руні з Линкольншира на північному сході Великої Британії засудили до тривалих тюремних термінів за практику, яку суд визнав рівнозначною рабовласництву.

Про це повідомляє ВВС.

Члени сім'ї Руні тримали працівників у приміщеннях без води і туалетів, знущалися над ними і били. У справі проходив батько сімейства і ще 10 членів родини, всіх їх визнали винними. Глава сім'ї отримав 10 років тюремного ув'язнення, його 30-річні сини - по 15 років, ще четверо членів сім'ї отримали терміни від 5 до 10 років.

"Ви виростили своїх синів у злочинному середовищі," - прокоментував своє рішення суддя Тімоті Спенсер, звертаючись до глави сімейства Мартіну Руні-старшого.

Мартін Руні-старший очолював компанію, яка займалася будівництвом і реновацією бетонних майданчиків перед приватними будинками. Засуджені члени його сім'ї теж керували бізнесом і, як з'ясувалося в суді, брали участь у залякуванні та побитті робітників.

Як заявили в суді представники обвинувачення, сім'я Руні використовувала як робочу силу безпритульних людей, яких знаходила по всій Британії. Один із робітників провів у полоні сім'ї Руні 26 років.

Робочих залякували, примушували працювати по 12 годин на день, били та примушували жити в бруді. Як розповіла одна з сестер засудженого, одного з чоловіків Мартін Руні змусив копати могилу, пригрозивши, що якщо той не буде працювати, то "залишиться в ній на все життя".

Платили робочим їжею, яка залишалася у сім'ї Руні, іноді, за словами жертв нелюдського ставлення, їм могли дати пакетик тютюну. При цьому поліцейські відзначають, що фізично робітників не обмежували в свободі - вони не могли піти, оскільки були залякані.

Поліцейські зацікавилися сім'єю Руні в 2014 році. За кількома адресами провели обшуки, під час яких у будинку Руні в Лінкольнширі знайшли робітників. Вони жили в брудних трейлерах, в яких також виявили екскременти тварин. Багато з робочих виявилися алкоголіками, яких кинули сім'ї, в інших були проблеми з психічним здоров'ям. Приблизно половина з них були громадянами Британії, що лишилися без житла.

Зараз чоловіки і жінки. які працювали на родину Руні, перебувають у спеціальному центрі для жертв викрадень.

За даними організації Anti-Slavery, сьогодні десятки тисяч людей в Британії знаходяться в умовах "сучасного рабства". Це поняття включає в себе всі випадки праці з примусу без оплати. Більшість жертв нелегально привозять у країну - найчастіше з Албанії, В'єтнаму, Нігерії та Східної Європи. Але й корінні британці складають значну частку сучасних рабів. Сектори економіки, де злочинна практика поширена найбільше, - сільське господарство, будівельний бізнес. Дівчата часто потрапляють у секс-рабство.

Схожі новини