Передплата 2024 ВЗ

Козу возвели на п’єдестал у Козові

  • 14.08.2017, 20:17
  • 2 541

Рогатим іменинницям влаштували дефіле, виставку-продаж їхньої продукції.

Козу возвели на п’єдестал у Козові
Козу возвели на п’єдестал у Козові

Тисячі жителів райцентру Козова і гостей зі Львова, Тернополя, Бережан, Підгайців, Зборова, навколишніх сіл взяли участь в аграрно-мистецькому фестивалі «КозаФест», ідея якого належить надзбручанському історику, етнографу Сергію Ткачову. Свято уже вдруге проводиться тут на честь представниці “малої рогатої худоби”, яка є символом Козови, дала назву не тільки цьому селищу, а й двом селам у районі — Кізлову та Козівці.

Розпочали фестиваль з відкриття на центральній площі пам’ятника козі — вона зображена у натуральний розмір, з коралями і дзвіночком на шиї, із сережкою у вусі, на її розі співає пташка. Передньою ногою кумедна тваринка сперлася на камінь, на якому висічено гасло КозаФесту: “Там, де коза ходить, земля добре родить”. Монумент задумав тернопільський скульп­тор Дмитро Пилип’як, якому за його ідею дали 5 тисяч грн. премії. А викував персонаж із металу Віталій Комонько із села... Козлова. Матеріал, виготовлення пам’ятника і роботи з його встановлення оплатили козівські фермери.

З перших хвилин перебування на постаменті увічнена коза стала місцевою знаменитістю. До неї вишикувалися охочі зробити пам’ятне фото і “на щастя” потримати тваринку з металу за роги.

Ця коза Манька стала переможницею конкурса краси.
Ця коза Манька стала переможницею конкурса краси.

- Черга була такою великою, що я з дітьми втомилася стояти у ній, - розповіла кореспонденту “Високого Замку” жителька Козови Ольга Касперська. - Вирішили прийти сюди і сфотографуватися наступного дня, може, тоді буде вільніше...

Забава вдалася! Люди гарно відпочили, слухаючи виступи артистів, беручи участь у майстер-класах, конкурсах, танцях-“гопацульках”. Діти раділи після перегляду вистави про “Крутеликів вовків і файних козенят”. Селяни питали порад у досвідчених козоводів, а містяни цікавилися, чим корисне козяче молоко. Багато хто накупив кумедних сувенірів на ярмарку народного промислу (молодь активно розбирала обручі на голову з козячими ріжками). Кожен другий куштував козячого сиру. Гості Козафесту робили селфі з живими козами, розігрували лотерею, переможцям якої від місцевих аграріїв дісталася свіжа риба, живі гуси і підсвинки.

Однією з найцікавіших подій КозаФесту став конкурс краси серед кіз. Одні господарі вбирали своїх рогатих підопічних у національні строї, інші - у весільні фати. Лауреатом хіт-параду стала коза Манька — саме їй найбільше дісталося оплесків.

Фото ternopoliany.te.ua

Тернопільська область

Схожі новини