Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В США сталися сутички на мітингу ультраправих, 1 людина загинула

  • 13.08.2017, 11:30
  • 970

У студентському містечку Університету Вірджинії відбулися зіткнення учасників мітингу ультраправих із супротивниками.

Про це повідомляє Голос Америки.

Група ультраправих зібралася в суботу на території Університету Вірджинії в Шарлотсвіллі в рамках підготовки до акції "Об'єднаємо правих", змусивши губернатора штату закликати людей триматися подалі від університетського містечка.

Напередодні, в п'ятницю ввечері, група демонстрантів також пройшла через університетське містечко в Шарлотсвіллі зі смолоскипами, скандуючи гасло: "Життя білих має значення". Під час цього маршу сталося зіткнення з противниками маніфестації.

Поліції довелося застосувати сльозогінний газ, щоб запобігти подальшому насильству. Щонайменше одну людину було заарештовано, а кілька інших - отримали легкі поранення.

Раніше очікувалося, що в суботній акції візьмуть участь від 2-х до 6 тисяч осіб, які незадоволені знесенням місцевого монумента, присвяченого пам'яті генерала Конфедерації Роберта Лі, одного з військових лідерів південців за часів Громадянської війни в США 1861-1865 років.

У зв’язку з цим в штаті Вірджинія запроваджено надзвичайний стан.

Як повідомляє AP, під час масових заходів 12 серпня невідомий на автомобілі скоїв наїзд у натовп активістів, які виступають проти мітингу ультраправих. В результаті 1 людина загинула і щонайменше 26 опинилися в лікарні. Пізніше водій автомобіля був заарештований.

Президент США Дональд Трамп у Twitter закликав до єдності і засудження ненависті.

"В Америці немає місця на такий вияв насильства. Давайте станемо разом, як один", - написав він.

Губернатор Вірджинії Террі Маколифф оголосив підвищену готовність для Національної гвардії штату з метою попередити нові зіткнення між ультраправими і їх противниками.

Він також сказав, що дав вказівки силам безпеки діяти швидко і рішуче, якщо знову виникнуть спалахи насильства.

Схожі новини