Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кіберполіція попередила про високу ймовірність нової вірусної атаки на День Незалежності

  • 03.08.2017, 19:54
  • 1 209

Начальник департаменту кіберполіції Сергій Демедюк попередив, що в Україні на День Незалежності 24 серпня очікується нова кібератака. Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Главком».

У відповідь на питання, коли можлива наступна кібератака в Україні, він сказав: «Ми попереджаємо, що це буде 24-го серпня, на День Незалежності. Ми бачимо, що такі атаки відбуваються напередодні або в день якихось великих свят для України».

За його словами, у шкідливому програмному забезпеченні M.E.Doc було багато елементів, які до цього часу не активовано. «Ми ще не знаємо у повній мірі, які властивості має вірус. У нас лише близько 1,3 тис. офіційних заяв, де розпочато кримінальні провадження. Ми повинні враховувати: якщо злочинці знищили такий важливий для них канал отримання інформації, вони залишили резерви. Дуже потужні резерви», - пояснив голова департаменту кіберполіції.

Сергій Демидюк також повідомив, що навіть після останньої кібератаки відповідно зреагували і забезпечили свої комп'ютерні системи лише 10% державних і приватних підприємств. Всі інші - не вжили жодних безпекових заходів. У кіберполіціі виявили, що наразі в поправках до коду вірусу знайшли інструкції російською мовою, це дає можливість припустити, що хакери російськомовні. «Я казав тільки про російськомовних, я не казав про Російську Федерацію. Основна із версій — це втручання спецслужб РФ, але я поки цього не стверджую», - зазначив Демедюк.

Він зазначив, що в Україні є дуже багато фахових спеціалістів, які прекрасно адмініструють мережі, а от спеціалістів щодо кіберзахисту і відбиття кіберзагроз взагалі немає.

Схожі новини