Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Нацбанку розповіли про наслідки ліквідації Приватбанку

  • 17.07.2017, 15:27
  • 1 240

Ліквідація Приватбанку миттєво б вплинула на курс, інфляцію, фінансову стабільність. А значить постраждали б інші банки й економіка України в цілому.

Про це в інтерв'ю Liga.net розповіла заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

"На момент націоналізації в банку було близько 90 мільярдів гривень термінових вкладів, які необхідно було б компенсувати населенню. Також там знаходились кошти малого і середнього бізнесу, який просто втратив би все. Зупинилась би величезна кількість розрахунків, тому що 50% транзакцій в країні йшло через Приватбанк. Виплата за короткий проміжок часу 90 мільярдів - це неминуча емісія, яка б миттєво негативно вплинула б на курс, інфляцію, фінансову стабільність. А значить постраждали б інші банки й економіка вцілому", - говорить Рожкова.

На думку заступника голови НБУ, Приватбанк може успішно працювати після націоналізації.

"Сьогодні модель "пилососа", по якій банк працював весь цей час, зруйнована. І потрібно шукати нову модель. На мій погляд, від банку потрібно відрізати все, що не має відношення до бізнесу і приносить лише додаткові витрати. Банк повинен розвивати свої сильні сторони. У Привата дійсно хороший транзакційний сервіс, вони можуть кредитувати населення", - додала Катерина Рожкова.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини