Передплата 2024 ВЗ

Три країни ЄС проти згадки про європейську перспективу України в заяві саміту

  • 12.07.2017, 16:06
  • 1 342

Нідерланди, Франція та Німеччина виступають проти включення пункту про європейську перспективу України у спільну заяву за підсумками саміту Україна - ЄС.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на джерело в Єврокомісії.

Видання зазначає, що підсумковий документ, який має бути ухвалений за підсумками саміту Україна-ЄС, що відбудеться 13 липня, опинився під загрозою.

Так, Київ наполягає, аби в текст спільної заяви включили пункт про визнання з боку ЄС європейських прагнень України. Проти такого формулювання категорично виступають Нідерланди, їх опосередковано підтримують Німеччина та Франція.

Загалом проект тексту заяви нинішнього саміту охоплює всі головні напрямки співпраці України з Євросоюзом і не викликає заперечень у жодної зі сторін. Окрім одного речення у преамбулі документу. У ньому говориться, що лідери країн-членів ЄС визнають європейські прагнення України й вітають її європейський вибір. Українська сторона наполягає, щоб це речення було включене в текст саме в такому вигляді, повідомили у Єврокомісії. Інакше, за інформацією джерела, Київ відмовиться від ухвалення спільної заяви.

Нагадаємо, історія з ратифікацією угоди про асоціацію між Україною та ЄС у нідерландському парламенті завершилася зовсім недавно. І лише після того, як Гаазі в грудні минулого року під час саміту лідерів ЄС вдалося вибороти спеціальну інтерпретаційну заяву. У цьому документі окремо наголошувалося, що угода про асоціацію з Україною не надає їй статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов’язань надати такий статус Україні в майбутньому.

Джерело: Європейська правда

Схожі новини