Передплата 2024 «Добрий господар»

Українська інтелігенція і наукова спільнота закликала владу ухвалити новий закон про мову

  • 19.06.2017, 18:54
  • 1 439

Десятки українських науковців, журналістів, письменників і перекладачів закликали Верховну Раду України «скористатися історичним шансом» та ухвалити оновлений законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної» № 5670Д. Відповідне відкрите звернення розміщено в інтернеті у низці спільнот та на відповідних профільних сайтах.

Автори та підписанти звернення наголосили, що цей законопроект спрямовано на реалізацію вимоги статті 10 Конституції, в якій йдеться, що «Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України» — вимоги, невиконання якої вже призвело до тяжких наслідків, у т. ч. сприяло російській збройній агресії в Криму й на Сході України і далі загрожує незалежності й цілісності держави.

Автори звернення також додали, що співавторами оновленого законопроекту стали 76 народних депутатів, що «свідчить про зростаюче усвідомлення важливості цього питання».

«Доопрацьований комітетом законопроект підписали представники 6 фракцій та позафракційні, у т. ч. більшість співавторів трьох попередніх законопроектів про українську мову. Це дозволяє звести до мінімуму політичні спекуляції і міжпартійну конкуренцію при розгляді питання державної ваги», — констатували автори звернення.

Вони наголосили, що законопроект гарантує кожному право на отримання інформації та послуг українською мовою в усіх публічних сферах, передбачає дієву систему контролю і санкції за порушення і скасовує одіозний закон Ківалова-Колесніченка.

«Водночас проект не спрямований проти жодних мов чи національних меншин. Це системний якісний документ, що базується на найкращих взірцях європейського мовного законодавства і відповідає викликам часу», — йдеться у зверненні.

Автори звернення також апелюють до даних соціології, котрі «виразно свідчать про підтримку ключових положень законопроекту більшістю громадян України».

«Наприклад, під час всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології (травень 2017) 64% респондентів відповіли, що держава має підтримувати насамперед українську мову, 19% — всі мови однаковою мірою, 2% — російську мову. 61% опитаних вважають завданням державної мовної політики сприяти поширенню української мови в усіх сферах життя. 68% вважають, що документація в державних закладах має вестися лише українською мовою, 59% підтримують українську як єдину мову спілкування в установах, 54% вважають, що у торгівлі та сфері послуг на звернення українською мають завжди відповідати українською», — навели автори звернення дані соціологів.

«Ми закликаємо Верховну Раду України скористатися історичним шансом і виконати свій обов’язок — невідкладно прийняти законопроект 5670д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» за основу, і після можливого внесення конструктивних поправок — прийняти його в цілому. Закликаємо президента, голову Верховної Ради, членів уряду, всі політичні сили й громадські об’єднання, які розуміють вагу питання, кожного народного депутата і кожного відповідального громадянина відкинути зовнішній тиск і необґрунтовані упередження і разом підтримати закон про українську мову як важливий крок на шляху національної єдності і державного розвитку України», — закликали автори звернення.

Схожі новини