Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пішов із життя український поет Борис Олійник

  • 30.04.2017, 17:02
  • 1 793

У неділю, 30 квітня, на 82-му році життя після важкої і тривалої хвороби помер український поет Борис Олійник.

Пішов із життя український поет Борис Олійник
Пішов із життя український поет Борис Олійник

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Михайло Маслій.

«Колись він сформулював своє життєве і мистецьке кредо: «Писати, як живеш, а жити, як пишеш». Активною громадянською позицією Борис Олійник довів, що поет відповідає за все, що було до нього, що відбувається за його життя і що буде після нього. «Я тим уже пишаюся, що українець зроду», - класика, яка також належить перу і діям цієї багатогранної особистості», - написав Маслій. Цю інформацію також підтвердили в близькому оточенні поета.

Борис Олійник народився у 1935 році на Полтавщині. Вірші почав писати в шкільному віці. Вчився на факультеті журналістики Київського університету імені Т. Г. Шевченка, а вже з 1958 року почав працювати в редакції газети «Молодь України».

Загалом Олійник є автором понад сорока книг, віршів, есе, статей, які друкувалися в Україні, в усіх республіках СРСР, перекладались російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Лауреат всеюгославської премії «Лицарське перо». Однією з останніх його відомих книг є збірка «Таємна вечеря», яка з'явилася у 2000 році.

Примітно, що Борис Олійник багато писав про події у Боснії-Герцеговині. Під час балканської війни він написав есе «Хто і з якою метою сатанізує сербів?», яке було надруковане в Югославії окремою книгою українською і сербською мовами, а коли розпочались бомбардування, написав есе «Хто наступний?».

Свою творчу роботу Борис Олійник поєднував з активною громадською діяльністю. У 1971-1973 роках і з 1976 року він був секретарем правління Спілки письменників України і секретарем правління Спілки письменників СРСР. Олійник обирався депутатом чотири рази: Верховної Ради УРСР 10-го і 11-го скликань, а з 1998 по 2002 і з 2002 по 2006 роки був народним депутатом Верховної Ради України 3-го і 4-го скликання. Входив до складу фракції Комуністичної партії України.

У липні 2010 року указом Віктора Януковича він був призначений головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Пішов з цієї посади у 2015 році. Того ж року Борис Олійник в інтерв'ю російській «Літературній газеті» розкритикував ситуацію в Україні. Поета пригнічувала декомунізація, він заявляв, що ніколи не розлучався з радянською Компартією і залишається прихильником комуністичної ідеї. Особливо поектові не подобалося прагнення нової влади після Майдану замінити назви українських міст, вулиць і площ.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини