Передплата 2024 «Добра кухня»

Ліки популярної французької фармкомпанії призвели до вроджених дефектів у тисяч дітей

  • 21.04.2017, 15:31
  • 1 324

Агентство національної безпеки лікарських засобів і товарів медичного призначення Франції (ANSM) зробило шокуючу заяву про препарат популярної компанії Sanofi.

Фармацевтичний препарат для лікування епілепсії та біполярних розладів, який застосовувався пацієнтками під час вагітності, привів до того, що до 4100 дітей народилися із серйозними вродженими дефектами, передає Pharma.net.ua.

Протягом 50 років (1967-2016 рр.) народилося від 2150 до 4100 дітей з наявністю принаймні одного серйозного вродженого розлади. У кожному разі під час вагітності майбутньої матері призначали препарат з вмістом вальпроату.

Вальпроат, який почав застосовуватися у Франції з 1967 року, проводиться фармацевтичною компанією Sanofi під брендами Depakine для лікування епілепсії, Depakote і Depamide для терапії в області біполярних розладів.

Дослідження показало, що ризик серйозних вроджених дефектів плоду був в 4 рази вище, ніж в середньому у населення, якщо вагітна пацієнтка приймала вальпроат для лікування епілепсії, і в два рази вище при біполярному розладі.

"Кількість, що обчислюється 3000 важких пороків розвитку, дуже велика", - сказав в інтерв'ю інформаційному агентству AFP Махмуд Зурейк, науковий директор ANSM і співавтор звіту.

Прес-секретар Sanofi заявив: "Ми знаємо про болючі ситуаціях, з якими стикаються сім'ї, чиї діти мають проблеми, які можуть бути пов'язані з лікуванням протиепілептичними препаратами їх матерями під час вагітності".

Sanofi заявляє, що в період з 2011 по 2015 рік компанія інформувала медичних працівників і пацієнтів про те, що препарат не можна використовувати під час вагітності через ризик розвитку вад плоду.

ANSM опублікує дослідження про неврологічних наслідки застосування вальпроату в другій половині 2017 року.

Схожі новини