Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Папа Франциск призначив львівського єпископа Венедикта керувати єпархією УГКЦ у Чикаго

  • 20.04.2017, 20:56
  • 1 992

Папа Римський Франциск у четвер, 20 квітня, призначив єпископа-помічника Львівської архиєпархії УГКЦ, владику Венедикта (Алексійчука), правлячим єпископом єпархії святого Миколая УГКЦ у Чикаго в США. Архієпископ і Митрополит Львівський владика Ігор заявив під час прес-конференції у Митрополитчих палатах УГКЦ, що ця звістка не стала несподіванкою, а навпаки була очікуваною.

Попередній єпископ єпархії святого Миколая УГКЦ у Чикаго Річард Семінак помер у серпні 2016 року. То ж на синоді у вересні 2016 року вирішили призначити правлячим єпископом цієї єпархії, яка налічує 50 парафій і об’єднує понад 10 тис. вірних, владику Венедикта.

«Коли відбуваються певні зміни, ми на синоді вирішуємо питання призначення владик. Тому я давно знав і сприйняв, що владика Венедикт поїде до Чикаго. Ми бажаємо йому божого благословення. Очевидно, що там будуть зовсім нові виклики: інший край, інше мислення у людей. Однак основним залишається те ж саме — провадити людей до Бога», — сказав владика Ігор.

Владика Венедикт сприйняв призначення із радістю. «Я дуже вдячний владиці Ігорю, що покликав мене до Львова. Його довіра до мене не раз дивувала і приголомшувала, і ніколи не було непорозумінь, напруження. Я чувся тут добре, комфортно, і не думав нікуди їхати, однак, коли обставини змінилися, я сприйняв це як Божу волю. Я хочу приймати це призначення як з рук Божих», — сказав він.

За його словами, попередній досвід додає йому впевненості, адже в минулому владика служив за межами України — у Білорусі, Канаді. «Досвід перебування у різних державах, досвід спілкування зі священиками, мирянами, показує, що люди усюди подібні, і Бог усюди той самий. Коли Папа Франциск запитував мене, чи відчуваю я зміну після того, як перейшов зі Святоуспенської Лаври до Львова, я відповів, що «виявляється Бог є той самий і в монастирі, і в миру», — сказав він.

Реформаторських планів владика до введення на кафедру у Чикаго, яке має відбутися упродовж трьох місяців, не будує. Каже, що має намір спершу вивчити стан справ, зрозуміти їх, а потім вибудовувати план дій.

«Я є прихильником так званої командної роботи, і щоб вона була взаємодоповнюючою, тому розраховую на співпрацю і зі священиками, і з мирянами», - зазначив він.

Поки що владика завершуватиме справи у Львові, конкретна дата його інтронізації ще не узгоджена. Тим часом у Львівській архиєпархії УГКЦ замість нього шукатимуть одразу двох єпископів.

«Владика Венедикт робив дуже багато, на його місце треба шукати двох. У Львові до цього часу нас було троє, і бувають дні, коли нас кличуть у різні місця на приблизно то й же час, то ж часом доводиться відсилати і священників», — зазначив владика Ігор.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини