Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Знайдено могилу відомого історика Наталії Полонської-Василенко

  • 11.01.2017, 19:43
  • 1 626

Знайдено могилу відомого історика Наталії Полонської-Василенко, яка довгий час вважалася втраченою.

На кладовищі будинку для літніх людей у Дорнштадті неподалік Ульму, Баден-Вюртенберг (Німеччина). Наталія Полонська-Василенко померла тут 8 червня 1973 року — повідомляє Український інститут національної памʼяті

Народилась Наталія Полонська-Василенко у 1884 році у м. Харкові у збіднілій дворянській сім'ї Меньшових. Закінчила в Києві Вищі жіночі курси, пізніше — історико-філологічний факультет університету. З 1912 року вона асистент історії на Вищих жіночих курсах, згодом - приват-доцент Київського університету.

У міжвоєнний та воєнний період — професор Художнього інституту та Київського університету, співробітник Української академії наук, діяльний член багатьох наукових установ, в еміграції — професор Українського вільного університету в Празі та Мюнхені, дійсний член Українського історичного товариства, НТШ та Міжнародної академії наук у Парижі.

Н. Полонська-Василенко прожила велике, сповнене катаклізмів життя, присвятивши весь свій талант справі служіння вітчизняній науці. Її перу належать близько 200 наукових праць з археології, історії України й Української Церви, спогади про громадських і наукових діячів. Вона є автором посібника «Історико-культурний атлас з російської історії з пояснювальним текстом». Поза усю свою багатогранну діяльність головною працею вважала написання та доведення до читацької аудиторії епохальної як за обсягом матеріалу, так і за поданою бібліографією величезної монографії - славнозвісної двотомної «Історії України». Перший том був виданий у 1972 р., а другий — вже після смерті Наталії Дмитрівни — у 1976 р.

О. П. Оглоблин, який довгі роки працював з Наталією Дмитрівною на ниві українознавчих студій, писав про її сповнену жертовної посвяти роботу: «Рік за роком, архів за архівом і на Україні, і в центральній імперії — Москві, Петербурзі, і в Криму, документ за документом, сотні, тисячі дорогоцінних документів — знаходить, визбирає, систематизує і вивчає талановита дослідниця, перед творчим зором якої поволі встає грандіозна картина становлення нової України ...».