Передплата 2024 «Добрий господар»

Мінімальна зарплата 3200 грн.: чи не побільшає безробітних?

  • 11.01.2017, 09:28
  • 2 150

У Службі зайнятості наразі утримуються від прогнозів.

У Службі зайнятості міста Львова навіть не беруться прогнозувати, як зміниться ситуація на ринку праці у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати до 3 200 грн. А деякі експерти прогнозують, що така урядова щедрість обернеться масовими звільненнями працівників... Поки що на “біржі” кажуть, ситуація залишається незмінною і стабільною. Пояснюють це тим, що у січні підприємства здебільшого відпочивають.

Директор Львівського міського центру зайнятості Олег Рісний (на фото) розповів журналісту “ВЗ”, що у місті зареєстровано 3 745 осіб у статусі безробітного. На початку минулого року ця цифра становила 3 200 осіб. Загалом упродовж року кількість безробітних осіб коливалася: найменше офіційно безробітних було 2 200, найбільше — 6 500 осіб.

Олег Рісний розповів, цього року продовжуватимуть створювати нові робочі місця у зв’язку з розширенням виробництва підприємств з іноземними інвестиціями, таких, як «Фуджікура», «Бадер Україна» тощо. Загалом до Центру зайнятості підприємства зголосили потребу у працівниках на 1685 вакансій. Дві третини цих вакансій становлять робітничі, професійно-технічні спеціальності. Решта — вакансії для фахівців з вищою освітою інженерних, інженерно-будівельних та ІТ-спеціальностей.

Якими будуть зміни у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати до 3 200 грн., не береться прогнозувати ніхто. «Це мінімальна зарплата, вона обов’язкова. Є чинне законодавство, яке необхідно виконувати, — наголошує Олег Рісний. — Не знаю, що далі буде. Може бути скорочення на підприємствах, а може й не бути. Знаємо, що бізнес в Україні на початку січня поки що працює не на повну потужність. Ситуацію будемо бачити на початку лютого».

Схожі новини