Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найдешевша ялинка — 250 гривень

  • 22.12.2016, 11:53
  • 4 116

Це смерека, а ялиці ще дорожчі.

Найдешевша ялинка — 250 гривень
Найдешевша ялинка — 250 гривень

Цього року лісівники Львівщини заготували на продаж 14,5 тисячі ялинок (стільки лісових красунь рубають до свят уже упродовж багатьох років. - Авт.). Відпускна ціна — 55-250 гривень. Та на ринках на хвойний товар роблять націнку: за транспортування з лісництв, за виготовлення усіх дозвільних документів.

Як розповіли “ВЗ” у Львівському обласному управлінні лісового господарства, кожна законна ялинка промаркована біркою або самоклеючою стрічкою зі штрих-кодом, що містять інформацію про місце заготівлі, підтверд­жують законність реалізації. За кожну незаконно зрубану ялинку доведеться заплатити штраф (від 85 до 170 гривень, залежно від висоти деревця), а також компенсувати шкоду, завдану довкіллю, - від 355 гривень. Згідно із законодавством, до адміністративної відповідальності притягується також покупець, який придбав незаконну ялинку.

Як розповіла “ВЗ” начальник відділу торгівлі та тендерних закупівель Львівської міської ради Галина Шарко, цього року виконком мерії погодив у Львові 28 місць продажу ялинок. З традиційних “точок” забрали площу біля ринку “Санта-Барбара” (там триває реконструкція у рамках проекту “Трамвай на Сихів”), натомість додано міні-ринок на вул. Волоській-Шота Руставелі (біля Стрийського ринку). Найбільше та найпопулярніше у Львові місце реалізації ялинок — площа навпроти Привокзального ринку. Йду туди, щоб придбати лісову красуню.

Ялинок на ринку стільки, що очі розбігаються. Черг немає, можна спокійно ходити, обирати, торгуватися. Гілочки хвої на ринку продають по 30-50 гривень за штуку, ялинкові композиції — від 30 гривень. Цього року невеличких ялинок (до метра) — обмаль. Є чимало високих ялинок, які можна встановити у дворі чи у квартирі з чотириметровими стінами. Ціни кусаються. Якщо торік за майже двометрову ялинку просили 150-180 гривень, то цього року найдешевша коштує 250. Традиційна ціна красивої “голубої” ялиці - 300-350. Смереки трохи дешевші, але стоятимуть недовго. Як правило, до другого Святого вечора (18 січня) гілочки смерічок сипляться.

“Чому так дорого?” - запитую продавця із Турківського району. “Пані, у лісництві ми купили набагато дешевше, але націнку робимо через документи та транспортування до Львова, - каже пан Василь. - Возимо ялинки вантажівками, які паркуємо біля Привокзального. За паркування теж платимо, плюс щось хочемо заробити до свят”.

Продавці з Карпат кажуть, що для багатьох сімей ялинковий період - “другий хліб” після продажу чорниць та грибів. “На продажу ялинок можна заробити 20-30 тисяч гривень за сезон, - сказали “ВЗ” продавці Іванна та Ігор. - У справу треба вкласти кілька тисяч - на купівлю у лісництві. Маємо клопоти із перевірками. Під кінець сезону продає­мо ялинки трохи дешевше, майже за закупівельною ціною. Найкраще йде торгівля напередодні Святого вечора. У багатьох галицьких родинах ялинку ставлять не на Новий рік, а на Різдво”.

“Зараз ще поганий торг, - скаржиться продавець Руслан. - Покупці приходять, але майже нічого не купують. Лише блукають базаром, наче хвойним лісом, дихають цілющим повітрям. Це профілактика застуди. Жартуємо, мовляв, у нас між ялинками ще й білочки бігають…”.

Перевіряю, чи мають ялинки спеціальні бірки. При вході на ринок деякі були не промарковані. Продавець запевняв, що бірки у машині, мовляв, познімав їх, бо під час транспортування губляться. Наполягаю, щоб показав документи та бірки. Чоловік зніяковів: “А кому залишу свої ялинки? До машини треба йти п’ять хвилин. Пані, повірте, ялинки справді законні! Ходжу до церкви, навіщо мені обманювати вас”. Реш­та “лісових красунь” на ринку були промарковані бірками та стрічками.

Якщо купите ялинку — не забудьте про “аксесуари”. Металева основа з резервуаром, щоб наливати воду, — 150-180 гривень. Поруч продають китайські гірлянди-“одноденки” (від 40 гривень) та різнокольоровий “дощик” - 8-10 гривень за метр.

Схожі новини