Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Школярі «пішли на 100 грамів», бо... святкували День вчителя

  • 15.12.2016, 19:05
  • 2 251

За це вчителі отримали догани, а підприємця, який продав горілку дітям, оштрафували і позбавили ліцензії.

Директор та вчителі в селі Козьова Сколівського району на Львівщині отримали догани від департаменту освіти і науки ЛОДА — за порушення й упущення в організації навчально-виховного процесу. Нагадаємо, наприкінці вересня зі школи госпіталізували чотирьох дітей з алкогольним отруєнням. Догани оголошено директору школи, двом його заступникам, класному керівнику та двом черговим вчителям. Крім того, анульовано ліцензію власнику магазину, де продали горілку дітям, а також Держфінслужба у Львівській області оштрафувала його на 6800 гривень. Про це “ВЗ” повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області.

«Високий Замок» уже писав про цей інцидент, внаслідок якого четверо старшокласників опинилися в реанімації. Троє десятикласників та один дев’ятикласник Козівської школи отруїлися горілкою, яку придбали у продуктовому магазині неподалік школи. Слідство встановило, що горілку вони придбали близько 10-ї ранку та розпили на спортмайданчику біля школи під час перерви. На уроці дітям стало погано, тому класний керівник викликала їм «швидку», яка відвезла їх до Сколівської районної лікарні. Дітей приводили до тями в реанімації.

Навчально-виховний комплекс «Середня загальноосвітня школа- ліцей» села Козьови при ЛНУ імені І. Франка Сколівського району вважається одним із найкращих у районі, там впроваджують передові технології, активні у соцмережах. У 2011 році, наприклад, директор школи Оксана Клепуц стала абсолютним переможцем в області та володарем звання «Кращий директор загальноосвітнього навчального закладу» і була нагороджена почесною грамотою Львівської ОДА та новеньким автомобілем «ЗАЗ Lanos» для службового користування.

Зважаючи на усі досягнення, як міг статися такий “прокол”? “Важко пояснити, чому так сталося, — розповів журналісту “ВЗ” начальник відділу освіти Сколівського району Любомир Губиш. — Школа одна з кращих у районі, там є порядок, є чергування вчителів. Толковий, вдумливий директор школи, хороший колектив. Ми проводили службове розслідування, мали з усіма вчителями індивідуальні розмови. Але для біди багато не треба... Слід зважити на те, що в цю школу доїжджають діти з шістнадцяти сіл. Прикметно, що діти, які тоді вживали алкоголь, — із благополучних, заможних сімей. Двоє хлопців з них — відмінники, активісти. Можливо, хотіли відчути себе дорослими... Службове розслідування встановило, що діти таким чином... відсвяткували День вчителя, чим влаштували “свято” усім педагогам. Інцидент був не настільки серйозним, наскільки його роздули. Педагоги повелися дуже професійно і правильно, одразу викликали “швидку”, попередили батьків (щоправда, не всі батьки були на місці в робочий час). До приїзду медиків рятували дітей у медичній кімнаті школи. Школа усвідомлює, що стався дуже неприємний і непрогнозований випадок. Вчителі визнають, що просто не проконтролювали дітей. Шкода, що вчителі одразу не попередили про цей інцидент відділ освіти...”.

Схожі новини