Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На реставрацію «Чорної кам’яниці» – 300 тисяч доларів 

  • 14.09.2016, 19:04
  • 2 766

У Львові представили проект реставрації однієї з найбільш знакових пам’яток Львова — «Чорної кам’яниці» (на фото), що на площі Ринок.

На реставрацію «Чорної кам’яниці» – 300 тисяч доларів 
На реставрацію «Чорної кам’яниці» – 300 тисяч доларів 

Проект Львівського історичного музею «Реставрація Чорної кам’яниці на площі Ринок у Львові» переміг у конкурсній грантовій програмі 2016 року «Великий проект» Посольського фонду США збереження культурної спадщини. Проект реалізують впродовж 2016 — 2019 років. За цей час грантодавець виділить на його виконання 275 тисяч доларів США, власний внесок Львівського історичного музею становитиме 29 тисяч 750 доларів США.

«Через погодні умови і нефахову реставрацію фасад «Чорної кам’яниці» руйнується, осипається декор, в аварійному стані аттик (декоративні скульптури на будинку), - розповів співавтор проекту Петро Слободян. - Також тут протікає дах, а на стінах є тріщини, що свідчить про осідання фундаменту». За кошти гранту планують відновити чільний та внутрішній фасади будівлі, частину даху й інтер’єрів першого поверху, впорядкувати внутрішнє подвір’я, створити умови для експонування колекції архітектурних і скульптурних деталей з фондів Львівського історичного музею. Проект буде здійснено у співпраці з кафедрою реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка».

Довідка «ВЗ»

«Чорна кам’яниця» (пл. Ринок, 4) — пам’ятка архітектури національного значення. Вона входить в Ансамбль історичного центру Львова, який 1998 року включено до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Будівля зведена у 1588—1589 роках і впродовж XVII—XIX століть неодноразово перебудовувалася. Нині у будинку - експозиційні, фондові та службові приміщення Львівського історичного музею.

Схожі новини