Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Лісоцид» в особливо великих розмірах...

  • 12.09.2016, 19:23
  • 3 582

Оборудки лісівників завдали шкоди на суму понад 15 мільйонів гривень.

Слідчі Національної поліції Львівщини завершили розслідування 35 кримінальних проваджень щодо незаконних рубок лісу, функціонування нелегальних пилорам та заготівельних цехів деревини у Львівській області. За інформацією прокуратури Львівської області, лісові оборудки завдали шкоди на суму понад 15 млн. грн.

Фігуранти цих справ - посадовці державних та комунальних лісогосподарств, які, за словами прокуратури, допустили незаконну вирубку лісових насаджень. У суди скеровано кримінальні провадження за фактами службової недбалості посадових осіб Турківського та Старосамбірського дочірніх підприємств обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» (у справі, зокрема, фігурують двоє колишніх керівників дочірніх підприємств “Галсільлісу”).

“Досудове розслідування показало, що лісівники видавали лісорубні квитки на вирубку дерев, вік яких та повнота насаджень не дозволяли її здійснювати, чим спричинили шкоду довкіллю на суму понад 10 млн. грн., - йдеться у повідомленні прокуратури Львівської області. - Для відшкодування збитків органи прокуратури області (за скерованими до суду кримінальними провадженнями) вже заявили три позови до колишніх керівників дочірніх підприємств «Галсільлісу» на суму понад 10 млн. грн. Накладено арешт на майно підозрюваних”.

Журналіст “ВЗ” звернулася по коментар до юриста “Галсільлісу” Назарія Кульчицького. “Що таке незаконна вирубка лісу? Це вирубка або без лісорубного квитка, або лісорубний квиток видано з порушенням законодавства, - пояснив пан Назарій. - Якщо правоохоронні органи вважають, що лісорубні квитки у двох дочірніх підприємствах “Галсільлісу” видані з порушенням, то вони повинні порушити і розслідувати кримінальні провадження. На те, щоб встановити незаконність рубки, має бути рішення суду. Доки рішення суду немає, не можна констатувати такий факт! Наразі ми не погоджуємося з твердженням, що у Турці та Старому Самборі була незаконна вирубка лісу. Якщо при виписці лісорубних квитків були якісь порушення в діях наших посадових осіб — нехай правоохоронні органи розслідують дані факти та передають матеріали в суд. Щодо Турківського дочірнього підприємства “Галсільлісу”, то там вирубка була визнана незаконною на підставі перевірки екологів. Екоінспекція Львівщини вважає, що рубка рідколісся не передбачена нормативно-правовими актами. Ми не погоджуємося з ними, справу передано до суду. Рішення суду ще не ухвалено. Варто додати, що рубку рідколісся на сьогодні проводять у всіх лісгоспах по всій Україні”.

А тим часом...

Голова Львівської ОДА Олег Синютка викликає “на килим” керівництво обласного управління лісового та мисливського господарства та “Галсільлісу”. У присутності правоохоронних структур, громадських активістів та прокурора Львівської області піднімуть болючу тему корупції в лісовій галузі. “Святкування Дня лісівника не буде, а буде предметна розмова. Буду з ними говорити про заходи щодо припинення браконьєрства, про нещадні вирубки лісу, - каже Олег Михайлович. - Маю на увазі арешти, вилучення документів... Хочу усім розказати про гучні кримінальні справи, звільнення. Хочу попередити усіх решта — якщо безчинство в лісах буде продовжуватися, то ніхто не обмежиться лише звільненням”.

Схожі новини