Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Алексієвич: "Я не люблю "русский мир" Сталіна і Путіна"

  • 08.10.2015, 20:34
  • 1 506

Лауреат Нобелівської премії з літератури за 2015 білоруський письменник Світлана Алексієвич заявила, що "не любить" 84% росіян, які підтримують насильство на сході України.

Про це повідомляє білоруська служба"Радіо Свобода".

"Я не люблю ці 84% росіян, які закликають вбивати українців", - заявила Алексієвич на прес-конференції в редакції білоруської газети "Наша Нива".

Вона наголосила, що любить російський і білоруський народи. Але зауважила, що серед тих, хто пише про її нібито ненависті до народу Білорусі, є російський письменник Захар Прілепін.

"Деякі і в Білорусі пишуть, що я ненавиджу білоруський народ, що я ненавиджу не тільки владу, але й народ. Я думаю, ніхто не любить правду. Я кажу те, що думаю. Я люблю російський народ, я люблю білоруський народ, мої родичі з боку батька були білорусами, мій улюблений дідусь. І взагалі в четвертому поколінні я сільський вчитель. І в той же час моя бабуся, моя мати - українки. Я дуже люблю Україну. І коли я недавно була на Майдані і бачила фотографії "Небесної сотні", я стояла і плакала. Це теж моя земля", - сказала вона.

За словами Алексієвич, вона любить "русский мир" літератури, балету і музики. "Але я не люблю світ Берії, Сталіна, Путіна, Шойгу. Це не мій світ", - додала вона.

Про білоруську владу Алексієвич сказала, що вони "роблять вигляд, що війни в Сирії немає". Президент Олександр Лукашенко, за словами лауреата, її не поздоровив. Одне з перших привітань прийшло від заступника глави Росдруку Володимира Григор'єва, розповіла вона.

Крім того, Алексієвич висловилася проти розміщення російської авіабази в Білорусі.

Популярність письменниці принесла книга "У війни не жіноче обличчя" про роль жінок у Другій світовій війні. Інші відомі твори Алексієвич - "Цинкові хлопчики", "Чорнобильська молитва", "Час секонд хенд".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що уродженка України Алексієвичотримала Нобелівську премію з літератури, і президент України ПетроПорошенко привітав письменницю.

Схожі новини