Передплата 2024 ВЗ

Як Едера на колінах просили не “знищувати” Львівський оперний

  • 15.09.2015, 13:37
  • 3 710

Цьогорічне завершення театрального сезону у Львівському оперному театрі видалося неспокійним. Частина артистів балетної трупи вимагали продовження контракту для артиста з Києва Віктора Щербакова. 

Як відомо, раніше на Facebook-сторінці Львівського оперного театру з'явилося повідомлення, у якому йшлося про те, що керівництво театру пообіцяло відреагувати на прохання 33 артистів балетної трупи (загалом до трупи входять 83 особи) та залишити Щербакова на посаді, переуклавши або подовживши йому угоду.

Киянин Віктор Щербаков працював у Львівській опері з початку театрального сезону — спочатку як артист балету він виступав на сцені, а пізніше перебував на посаді педагога-репетитора на 0,25 ставки. Однак у липні в нього закінчився контракт, який, як випливало з заяви, керівництво опери вирішило не продовжувати.

Як повідомила провідна солістка балету опери Альбіна Якіменко, 25 липня близько 15-ти артистам трупи таки вдалося домогтися продовження контракту для Щербакова. Однак, як стало відомо згодом, у відділі кадрів оперного театру заяву артиста приймати відмовились, обґрунтовуючи тим, що вона неправильно написана.

Вимушені повернутися до кричущої ситуації, що склалася у Львівській балетній трупі наприкінці минулого театрального сезону.

Нагадаємо, що з Заслуженим артистом України, лауреатом премії А.Ф.Шекери, високопрофесійним артистом та талановитим постановником В.Щербаковим, який пропрацював в нашому театрі один сезон на 0,25 ставки, не було продовжено контракту.

Більша частина колективу (33 людини), обурена цією ситуацією, саме тому звернулась до Генерального директора театру Т.Едера з проханням продовжити контракт з Віктором Щербаковим. За один театральний сезон В.Щербаков створив ряд прекрасних постановок: сюїта з балету “Легенда про любов”, сюїта з балету “Спляча красуня”, а також здобув I премію у фестивалі хореографів BALET-FEST, як постановник різнопланових номерів. В.Щербаков виконував в театрі такі провідні партії: Принца Зігфріда (“Лебедине Озеро”), Альберта (“Жізель”), Еспадо (“Дон Кіхот”), Яго і Митця (“Перевтілення Шекспіра”). Очевидно, що співпраця з В.Щербаковим сприяє підвищенню професійного рівня балетної трупи та театру в цілому.

Після довгої бесіди та численних благань Генеральний директор прийняв рішення підписати заяву В.Щербакова про продовження контракту на наступний сезон. АЛЕ!!! Нас ОБМАНУЛИ!!!

На початку нового сезону 2015-2016 року ця заява, власноруч завізована директором Т.Едером, не вступила в дію. Начальник відділу кадрів Галайко Ю.С відмовився прийняти цю заяву, аргументуючи це тим, що вона невірно оформлена.

Він не надав можливості переоформити заяву і не надав рекомендації, що в ній треба змінити (хоча загальновідомо, що такі заяви пишуться у довільній формі).

Директор, призначивши зустріч Віктору, не дотримав свого слова і навіть не прийняв його. В цей час керівник балету Храмов І.В. в телефонному режимі відмовився продовжити співпрацю з Щербаковим, аргументуючи це тим, що такі люди нашому театру не потрібні. Ситуація, що утворилася у театрі може вивести з рівноваги будь кого, тим паче творчу особистість.

Джерело: «Корупція інфо»

Схожі новини