Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Об нас витерли ноги...»

  • 01.07.2015, 21:08
  • 6 624

Удару нижче пояса завдали чиновники 18 тренерам медалістів Європейських ігор, зірвавши їхню зустріч з президентом.

«Об нас витерли ноги...»
«Об нас витерли ноги...»

З хорошим настроєм поверталися з Баку українці - учасники перших в історії Європейських ігор, що з 12 по 28 червня відбувалися у столиці Азербайджану. У їхній скарбничці було 46 медалей (8 золотих, 14 срібних, 24 бронзові), у загальному очковому заліку наша національна команда посіла 8-ме місце серед 50 країн Європи.

Президент України Петро Порошенко і голова Національного олімпійського комітету Сергій Бубка привітали наших атлетів з цим успіхом. Однак вдома багатьох з тих, хто кував його, зустріли як... нерідних. Не пустили на поріг президентської Адміністрації, куди напередодні запрошували.

- 29 червня ми прилетіли з Баку, нам сказали, що 30 червня будемо на прийомі у глави держави, - розповів кореспонденту «Високого Замку» головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський. - У вівторок разом зі своїми спортсменами, які завоювали п’ять медалей, прийшли на Банкову. Були одягнуті у парадну форму, мали піднесений настрій.

Однак до президента мене і ще 17 тренерів не допустили - сказали, що нас... немає у списках. Хоча, знаю, наші прізвища були у поданні Мінспорту. Не знаю, кому потрібно було нас отак зневажити. Я півтора місяця не був удома - весь час працював на тренувальних зборах, готував спортсменів, щоб вони прославили нашу державу. А тут - на тобі! Не розумію, чому об нас витерли ноги. Зрештою, я з колегами до президента не напрошувався, це він сказав, що хоче з нами побачитися.

Прикро, що образили багатьох заслужених людей, зокрема 77-річного наставника наших лучників, одного з кращих тренерів світу Віктора Сидорука, який привів команду до золотих медалей. Проігнорували тренерів наших баскетболістів, які повернулися з медалями, стрибунів у воду. Дехто з фахівців, облишивши невідкладні справи, приїхав до Києва з Черкас, Харкова, Луганської області. А їх, попросту, кинули...

Опинившись перед зачиненими дверима, тренери вийшли на вулицю і сфотографувалися на фоні президентської канцелярії. Буде пам’ятка, хоча й з гірчинкою.

Під час зустрічі зі спортсменами та їхніми вихователями президент роздавав компліменти, наголошував, як багато для країни значать їхні досягнення на аренах Баку. Принагідно повідомив, що найближчим часом буде переглянуто розмір призових за перемоги українських спортсменів. Що не кажіть, приємна новина. Але виникають сумніви, що клерки від спорту спроможуться вирішити це завдання - якщо не спроможні на мінімальне. На звичайну увагу.

А тим часом… Як стало відомо «ВЗ» з поінформованих джерел, в Адміністрації президента готові були прийняти 80 спортсменів та їхніх тренерів, заздалегідь повідомили про це Міністерство молоді та спорту. Однак у відомстві Ігоря Жданова цю інформацію проігнорували, розіслали запрошення 120 атлетам, сподіваючись «а може, пропустять». Як наслідок - виник конфуз. Постраждали спортсмени, завдано удару по авторитету влади, насамперед іміджу глави держави. А може, це комусь якраз було потрібно?

​Фото Михайла МАРКІВА

Схожі новини