Передплата 2024 «Добра кухня»

Слабкості сильної статі

Які хвороби найбільш характерні для сучасних чоловіків та як давати з ними раду?

Попри те, що чоловіки — представники сильної статі, вони також мають слабкі місця. Недуги, до яких схильні, можуть не лише суттєво погіршити стан здоров’я, а й вкоротити життя. Як вчасно ці хвороби «підловити», а найкраще — уникнути їх, розповів лікар-уролог, к.м.н. Віталій Федевич.

Віталій Федевич
Віталій Федевич

— Недаремно простату називають серцем чоло­віка. Цей орган — надзви­чайно важливий, а також — найбільш вразливий, — зазначає Віталій Феде­вич. — Чоловіки зазвичай соромляться звертатися з такими проблемами до лікарів. Як наслідок, сер­йозні захворювання про­гресують і діагностують їх на пізніх стадіях. Згід­но з рекомендаціями Єв­ропейської асоціації уро­логів, чоловікам після 50 років необхідно щоро­ку здавати аналіз на про­статспецифічний антиген, який свідчить про дифе­ренційну діагностику простати. Перебіг злоякісних процесів на ранніх стадіях безсимптомний, тож вия­вити онкологію вчасно ін­шим чином не вдасться. Особливо слід бути обе­режними чоловікам, які мають генетичну схиль­ність. Якщо рак проста­ти спіткав батька чи бра­та — обстежуватися слід вже після 40 років. Саме рак простати лідирує се­ред чоловічих недуг. Се­ред його симптомів — кров у сечі, болі у животі, про­межині та попереку, час­те та утруднене сечови­пускання. У випадку таких симптомів слід негайно звертатися до лікаря!

Друге місце посіла аде­нома простати. Це добро­якісна пухлина, яку необ­хідно видаляти, оскільки з часом може переродитися у злоякісну. Є можливість проводити оперативне втручання ендоскопічно.

На третьому місці — рак сечового міхура. Лікарі по­мітили, що найчастіше він вражає чоловіків, які пра­цюють з хімічними речо­винами, та затятих курців. Насторожити має наяв­ність крові у сечі, нічні по­ходи до туалету та болі у надлобковій ділянці.

Останнім часом пред­ставники сильної статі та­кож страждають від без­пліддя. Його діагностують, якщо сімейна пара протя­гом року живе відкритим статевим життям, але за­вагітніти жінці не вдаєть­ся. Якщо проблема у не­гараздах зі здоров’ям чоловіка, вони можуть бути пов’язані з мертвими сперматозоїдами, вари­коцеле (варикозним роз­ширенням вен сім’яного канатика), інфекційними та генетичними захворю­ваннями, гормональними порушеннями.

Нерідко у чоловіків ви­никає сечокам’яна хворо­ба. Уражає як нирки, так і сечовий міхур. І річ не лише у нестерпних болях, які вона може спричиня­ти. Часто недуга усклад­нюється аденомою та ра­ком простати. Оперативні втручання проводять ен­доскопічним методом, який дозволяє уникнути травматизму та великих розрізів. Якщо непокоять болі у попереку гострого характеру, не пов’язані з фізичними навантаження­ми, — варто звернутися по медичну допомогу. Непри­ємні відчуття можуть су­проводжуватися нудотою і навіть блюванням, деколи підвищується артеріаль­ний тиск, доводиться час­то бігати у туалет. Якщо іг­норувати ці симптоми, до них можуть приєднатися пієлонефрит та інші нега­разди.

Ковід додав до списку ще одну недугу — постко­відний цистит. Оскільки будь-яка інфекція зали­шає відбиток в організмі, у чоловіків часто потерпає сечовий міхур або нирки. Якщо не почати вчасно їх лікувати, хвороба може перейти у хронічну фор­му та спричинити усклад­нення.

Серед основних причин чоловічих недуг — сидячий спосіб життя та шкідливі звички. Треба подружити­ся зі спортом, випивати не менш ніж 2−2,5 літра чистої води за день. Вдягайте­ся по погоді — для організ­му шкідливі як переохо­лодження, так і перегрів. Важливо виключити з ра­ціону продукти з ГМО, об­межити гострі, смажені, пересолені страви та ал­коголь. Віддавайте пере­вагу домашній їжі, овочам і фруктам з власного горо­ду та вітамінам природно­го походження.

Читайте також: «Для медиків вакцинація від COVID-19 має бути обов’язковою»