Передплата 2024 ВЗ

У Карпатах на чорницях гарують «по-чорному»...

Заготівельники приймають від селян кілограм ягід за 19 гривень.

Хоч весною у Карпатах були підступні приморозки (вночі) і місцеві жителі переймалися тим, чи вродять влітку ягоди (їхній другий хліб), чорниць, Богу дякувати, багато! Вже зо два тижні місцеві мешканці, не розгинаючи спини, з ранку до вечора гарують на чорничних полях і галявинах. Для селян це чи не єдина можливість (крім грибів, звичайно) заробити “живі гроші”, не виїжджаючи у далеке закордоння. Нині заготівельники платять за кілограм (а не за літр) ягід 19 гривень. Торік, до речі, брали за 25 грн. А під кінець сезону і за всі 30-ть. Чому зараз так дешево?

За словами жительки села Волосянка Сколівського району пані Оксани, заготівельники пояснюють “демпінг”, що нема збуту. Мовляв, українські агрофірми чомусь не домовились із західними партнерами, куди щороку постачали українське “чорне золото”, а для вітчизняних потреб багато ягід не треба... Чи правду кажуть, чи фантазують, невідомо, але попереджають селян, що незабаром будуть брати ще дешевше... Тому місцеві мешканці від малого до старого поспішають зібрати ягоди щонайшвидше, при цьому не дуже зважають на якість лісового товару. Оскільки збирають так званими гребінцями-чесалками (на фото), то у відро сиплять і зелені ягоди, і листя, і жуків...

До речі, за словами пані Оксани, цього року карпатські чорниці як ніколи солодкі. “Таких смачних давно не їли”, - прихвалює карпатський делікатес. А мені чорниці рекламувати довго не треба. Вже цими вихідними їду в Карпати на гриби і ягоди!

Схожі новини