Передплатити Підтримати

Видання «Добра кухня»

1
Формат: А4, 32 сторінки
Періодичність: 1 раз на місяць
Передплатний індекс: 89115

У журналі «Добра кухня» подаємо не лише рецепти смачних і поживних страв, а й практичні поради від професійних кухарів і дієтологів! Господині мають змогу поділитися та обмінятися своїми рецептами. Усі рецепти — з доступних, близьких для українців, продуктів. Окрім цього у журналі подаємо найкращі рецепти різних національних кухонь, кулінарні шедеври українських господинь, пропозиції щодо декоративного оформлення страв!

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати журнал можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Консервувати можна і без оцту!

Мабуть, ніде у світі господині не роблять такої кількості заготовок, як у нас.

Адже як класно відкрити взимку баночку огірків чи помідорів, приготованих власноруч. Та у більшості овочевих заготовок використовують столовий оцет або оцтову кислоту як консервант.

Але дітям, людям з підвищеною кислотністю шлункового соку та іншими захворюваннями заготовки із застосуванням оцту взагалі протипоказані. Тому найкращий варіант — додавати продукти, що мають достатню кислотність: помідори, сік порічок чи лимона, яблука та інші кислі продукти. Вони замінять оцтову кислоту і зроблять закрутки смачними та корисними. Також можна додати листя хрону, винограду, смородини і вишні. Вони зберігають колір овочів і не дають їм розварюються.

Найпопулярніший замінник оцту в домашньому консервуванні — лимонна кислота. Маринади з нею не такі різкі на смак, а зберігаються заготовки навіть краще, ніж оцтові. Зазвичай на 3-літрову банку кладуть чайну ложку лимонної кислоти. А замість цукру можна покласти мед або «цукрову траву» стевію. До речі, стевія також є чудовим природним консервантом.

Можна замінити оцет ягодами. У банки з підготовленими огірками насипають порічки так, щоб вони заповнили порожнини між огірками. Заливають окропом із сіллю (на 1 л води — 60 г солі) і стерилізують. Огірки добре зберігаються і мають приємний «маринований» смак.

Також в огірки, вже залиті гарячою водою з сіллю і спеціями, перед закриванням додають горілку. На 3-літрову банку достатньо 2 столових ложок. У готовому продукті алкоголь не відчувається, а стоять такі заготовки всю зиму при кімнатній температурі без проблем.

Звичайний столовий оцет можна замінити яблучним або винним. Ці оцти — натуральні продукти, які зберегли корисні властивості свіжих фруктів. Їх використання у консервуванні навіть корисне. Пропорції ті ж, що й для столового оцту.

Не забувайте про бездоганну підготовку банок і кришок: їх потрібно простерилізувати, навіть ретельніше, ніж зазвичай, щоб гарантовано виключити можливість «вибуху». Крім того, заготовки у банках також бажано простерилізувати у киплячій воді кілька хвилин і тільки після цього герметично закрити.

Огірки на заварному розсолі

  • 2,3 кг огірків
  • великий стручок гострого зеленого перцю
  • 2 головки часнику
  • 3 листки хрону
  • 1 пучок кропу з парасольками (або пучок зеленого і 1 ст. ложка насіння)
  • 1 пучок естрагону (тархуну)
  • 2 ст. ложки чорного перцю горошком
  • 2,5 л води
  • 5 ст. ложок солі
  • 2,5 ст. ложки цукру
  • по 3 листки смородини, вишні

Листя і зелень вимити. Часник почистити. У перцю відрізати кінчики. У воду всипати сіль і цукор, довести до кипіння, злегка остудити, додати всі трави, часник, перець. Залишити до повного охолодження.

Огірки замочити у холодній воді на кілька годин, вимити, обрізати кінчики, засипати в розсіл, рівномірно розподіливши трави. Відразу ж поставити в холодильник. Уже через 2−3 дні огірки будуть абсолютно готові.

Якщо не любите гіркувато-пряний присмак естрагону, не додавайте його. А якщо хочете, щоб огірочки мали пікантніший смак, у розсіл можна додати 4−5 ст. ложок натурального яблучного оцту.