Видання «Добра кухня»

11
Формат: А4, 32 сторінки
Періодичність: 1 раз на місяць
Передплатний індекс: 89115

У журналі «Добра кухня» подаємо не лише рецепти смачних і поживних страв, а й практичні поради від професійних кухарів і дієтологів! Господині мають змогу поділитися та обмінятися своїми рецептами. Усі рецепти — з доступних, близьких для українців, продуктів. Окрім цього у журналі подаємо найкращі рецепти різних національних кухонь, кулінарні шедеври українських господинь, пропозиції щодо декоративного оформлення страв!

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати журнал можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Різдвяний короп

До різдвяного столу хочеться приготувати щось символічне, особливо смачне.

У Чехії ще з ХVII століття існує різдвяна традиція — подавати на стіл запеченого коропа (peceny kapr). Вважають, що саме ця риба приносить у дім добробут, а якщо покласти лусочку різдвяного коропа у гаманець, то весь рік буде вдалим.

У Чехії перед Різдвом відкривають рибні ярмарки, на яких продають коропів, спеціально вирощених до цього свята. Також у Чехії є традиція у різдвяний вечір випускати коропа назад у водойми. Але кмітливі чехи заздалегідь купують два коропи: одного вони випускають, а другого подають на різдвяний стіл.

Неодмінно приготуйте фаршированого коропа до Різдва, і нехай ваші гості знайдуть під своїми тарілочками лусочки та покладуть їх у свої гаманці.

  • 2,5 кг коропа
  • 200 г грибів (печериць)
  • 150 г булгуру або рису
  • 1 морквина
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 120 г сиру
  • 7 гілочок зелені петрушки
  • сіль, перець — до смаку
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ст. ложки сметани 20%

1. Булгур (або рис) промити і залити склянкою холодної води приблизно на півгодини.

2. Потім воду злити, залити крупу окропом і зварити до готовності.

3. Поки вариться крупа, приготувати начинку. Моркву нашаткувати соломкою або натерти на грубій тертці.

4. Нашаткувати цибулину і кілька зубчиків часнику.

5. Нарізати не дуже дрібно печериці.

6. Обсмажити до золотистого кольору моркву, цибулю, печериці та часник.

7. До цього часу булгур (чи рис) вже звариться. Він має бути розсипчастим.

8. У мисці змішати зварену крупу, обсмажені з морквою і цибулею гриби, нашатковану зелень петрушки і натертий на грубій тертці сир. Все перемішати, посолити і поперчити до смаку.

9. Коропа очистити від нутрощів та луски, промити. Неодмінно залишити кілька найкрасивіших лусочок.

10. Рибу посолити і нафарширувати. Можна подавати коропа у «стоячому» вигляді, тоді черевце зашити кулінарною ниткою. Але якщо плануєте його викласти, то зашивати не обов’язково.

11. Готового коропа встановити або викласти на деко і запікати в розігрітій до 180−190°C духовці 40−50 хв. Готового коропа вийняти і змастити 2 ст. ложками сметани і поставити назад у духовку на 15 хв для утворення красивої рум’яної скоринки.

12. Поки короп запікається, сервірувати стіл. І не забудьте покласти під кожну тарілочку рибні лусочки.