Видання «Добрі напої»

1-dn
Формат: А4, 32 сторінки
Періодичність: 1 раз на 3 місяці
Передплатний індекс: 97922

Наш журнал розповість читачам як про вже давно відомі українцям напої, так і про ті, які, хоч є популярними у різних країнах світу, наразі сприймаються у нас як дивина. Серед наших добрих напоїв будуть як безалкогольні, так і алкогольні. У «Добрих напоях» запропонуємо чимало унікальних рецептів, із допомогою яких читачі зможуть приготувати вдома смачні вина, наливки та настоянки, а також різні безалкогольні напої.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати журнал можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Сім лоз французького Ельзасу

Білі вина з цього регіону експерти називають унікальними — через їх пряність і буйний аромат

На невеликій площі у центрі французького Страсбурга увагу туристів привертає незвичний «монумент: велика дубова діжка, а поруч із нею — сім виноградних лоз. «Діжка символізує виноробство у цьому краї, — пояснила гід. — Чому саме сім? В Ельзасі вирощують сім основних сортів винограду, тож усі ці лози різні. Шість із них — це білий виноград, сорти Сильванер, Піно Блан, Рислінг, Піно Грі (або ж Токай Піно Грі), Мускат і Гевюрцтрамінер. А червоний сорт — Піно Нуар».

Ельзас розташований на північному сходу Франції. Із півдня цей регіон межує зі Швейцарією, а на півночі й сході — з Німеччиною. В історії були часи, коли Ельзас був німецьким (наприклад, столиця регіону, місто Страсбург, входило до складу Священної Римської імперії германської нації), і звичайно, німецький вплив у цьому куточку Франції відчувається… До складу Ельзасу входять два департаменти: Нижній Рейн із центром у Страсбурзі, який також є столицею регіону, і Верхній Рейн, центром якого є Кольмар. У центрі цього мальовничого міста є район, який через річки, канали й мости через них називають «маленькою Венецією».

Як і в розташованих на берегах Рейну виноробних регіонах сусідньої Німеччини, в Ельзасі також багато виноградників. Основні з них — на схилах Вогезьких пагорбів. Вирощуванням винограду займаються жителі понад сотні ельзаських сіл і селищ. Відомою туристичною атракцією регіону є Routes des Vins d'Alsace, «Дорога вин Ельзасу», що проходить через понад 60 виноробних сіл. Цей туристичний маршрут було відкрито 1953 року, його протяжність становить 170 кілометрів.

«Коли йдеться про ароматичні білі вина, жоден регіон у світі не може зрівнятися з Ельзасом, — стверджує знаменитий винний експерт Оз Кларк. — Усі ці вина володіють багатою сухою пряністю і густиною, не схожою на вина решти Франції, а також інших виноробних країн.

Гевюрцтрамінер є найбільш пряним і ароматним сортом, еталоном стилю ароматичних білих вин. Але навіть такий виноград, як Піно Блан, із якого в інших місцях готують м'які, стримані напої, в Ельзасі стає соковитим і буйно-ароматним. Навіть Сильванер — зазвичай легкий, сухий і досить нейтральний — має тут пряний відтінок. Рислінг, який в Австралії «розфарбовано» тонами лайма і смажених тостів, а в Німеччині — мінеральними, димними й персиковими тонами, в Ельзасі, ви вгадали, також пряний. Піно Грі поступається багатством тільки Гевюрцтрамінеру, хоча він більш димний, землистий і медовий, а не з ароматами троянд, як останній.

Винятком із пряного ароматичного стилю є в Єльзасі сухий мускат, але він виграє за рахунок божественного квітково-виноградного аромату, котрий по-своєму не менш насичений, ніж у Гевюрцтрамінера.

В Ельзасі є й солодкі білі вина. Найбільш густі й багаті виготовляються з винограду, підданого впливу благородної плісняви, але такі вина рідкісні й дорогі. Місцеві жителі вживають їх разом із фуа-гра, паштетом із гусячої печінки. Є в Єльзасі також світлі червоні (або темно-рожеві) вина, які готують зі сорту Піно Нуар, також досить привабливі.

Вина з Ельзасу пасують до багатьох страв, і я ще не зустрічав людину, якій би ці вина не подобалися. Їх незвичайність справляє враження під час романтичної вечері або урочистого обіду. Рислінг — найкраще багатоцільове вино для різної їжі, а Гевюрцтрамінер і Піно Грі добре пити з китайськими та іншими стравами азійської кухні. Їх можна пити й окремо, а мускат сам по собі дарує істинну насолоду.

Це не найдешевші вина, і найкращі з них доволі дорогі, але їх можна впевнено купувати у будь-якій ціновій категорії. Навіть найпростіше вино з Ельзасу буде вдалою покупкою".

Серед вин, якими відомий Ельзас, є також ігристі вина — Cremant d'Alsace. Що таке «креман»? Ігристе вино під назвою «шампанське» виробляє у Франції тільки провінція Шампань. Решта є виноробних регіонів країни, де виготовляють ігристі вина, продають їх під назвою «креман». Ельзасці дуже пишаються тим, що ось уже кілька років саме їхній «креман» перемагає на французькому конкурсі ігристих вин. Під ельзаський «креман» місцеві рекомендують придбати баночку ельзаського фуа-гра — паштету з гусячої печінки.

Ганна ЄРМАК.

Фото автора.