Видання «Добрі напої»

dn-obkladynka1
Формат: А4, 32 сторінки
Періодичність: 1 раз на 3 місяці
Передплатний індекс: 97922

Наш журнал розповість читачам як про вже давно відомі українцям напої, так і про ті, які, хоч є популярними у різних країнах світу, наразі сприймаються у нас як дивина. Серед наших добрих напоїв будуть як безалкогольні, так і алкогольні. У «Добрих напоях» запропонуємо чимало унікальних рецептів, із допомогою яких читачі зможуть приготувати вдома смачні вина, наливки та настоянки, а також різні безалкогольні напої.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати журнал можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Пиво пити - не в шахи грати. Тут думати треба...

Яке ж усе-таки краще — розливне чи пляшкове?

Аби зробити усвідомлений вибір, варто розібратися, у чому ж саме полягає різниця між пляшковим (баночним) і розливним пивом. Прийнято вважати, що в пляшках і банках продається звичайне «живе» пиво, просто замість кегів його розлито в іншу тару. Але найчастіше це не так.

Для збільшення терміну придатності до 90−120 днів пляшкове й баночне пиво зазвичай пастеризують — нагрівають, після чого швидко охолоджують. Після пастеризації пиво «завмирає», у ньому припиняються природні процеси бродіння, що змінює смак напою. Справжнє «живе» пиво може зберігатися до 10 днів (потім його смак погіршується). Якщо на пляшковій етикетці чи на банці зазначено, що термін придатності понад 30 днів, то перед вами не «живе», а пастеризоване пиво.

Для збільшення терміну придатності деякі виробники пастеризованого пива застосовують також хімічні консерванти. Натомість у розливне пиво, зварене за класичною технологією, жодних хімічних консервантів ніколи не додають. Відразу після приготування «живе» пиво розливають у сталеві кеги (бочки). Теоретично, завдяки герметизації такий напій може зберігатися до 30 днів, але більшість броварів рекомендують обмежитися лише 7−10 днями, — аби не ризикувати.

Загалом, у світі вважають, що варто пити розливне, «живе» пиво, зварене десь поблизу, наприклад, у своєму або ж сусідньому місті. Можливо, це буде не найкраще пиво на планеті, зате завжди будете впевнені у якості цього бурштинового напою. Пляшкове ж пиво фахівці радять пити тоді, коли хочете скуштувати якусь конкретну марку напою. Наприклад, ту, яка наразі відсутня у «живій версії» у тому регіоні, де ви живете.

Ще один нюанс — уся повнота пивного смаку розкривається тільки у кухлі. Якщо пити пиво з пляшки або банки, то крізь вузький отвір рідина потрапляє тільки на невелику частину смакових рецепторів, розміщених на язику. Через це смак пива відчувається не повністю.

Ганна ЄРМАК

Цікаві факти про пиво

Пиво замерзає за температури мінус 2 за Цельсієм. Розмерзле пиво можна пити, але свої смакові якості воно втрачає.

Найбільший у світі Музей пива розташований у США, в штаті Кентуккі. Там виставлено понад мільйон експонатів, зокрема, колекції етикеток, корків, пляшок, банок, старовинне пивоварне обладнання. Музей також розповідає про історію американських броварень і пивоваріння у Сполучених Штатах. При музеї працює пивний ресторан — на 1000 місць.

Про лікувальні властивості пива люди дізналися ще у давнину. Зокрема, древні шумери полоскали рот пивом, аби позбутися зубного болю, а за часів Середньовіччя медики лікували пивом камені в нирках.

Хміль, який надає пиву смак і аромат, має певні антиракові властивості. За даними дослідження, опублікованого в Journal of Agricultural and Food Chemistry, хміль містить навіть більше антиоксидантів, ніж червоне вино, зелений чай і соя.

Деякі західні лікарі впевнені: якщо доросла людина щодня випиває по пляшці доброго пива, то жодної шкоди для здоров'я від цього не буде. Навпаки, така кількість пива впливає на організм позитивно.

Дослідження, опубліковане у виданні Science of Food and Agriculture, свідчить, що пиво може задовольняти потребу організму людини в кремнії, який є важливим для здоров'я кісток мікроелементом. Найбільше кремнію у світлому елі, найменше — у лагері та пшеничному пиві.

Закон міста Еймса зі штату Айова (США) забороняє чоловікові лягати в ліжко з жінкою, якщо він зробив… понад три ковтки пива.

Найпопулярнішим напоєм у американців є пиво. Найпопулярніші марки — «Будвайзер», «Міллер» і «Курс».

В одному з пивбарів японського міста Мацушіро висить оголошення такого змісту: якщо станеться землетрус, клієнти одержать по безкоштовному кухлеві пива. Землетруси в Японії трапляються часто. Тож якщо ходити на пиво регулярно, шанси виграти бонус непогані…

Аби надати меблям блиску, треба протерти їх сумішшю з однієї склянки пива і невеликого шматочка воску, доведеною до кипіння й охолодженою. Коли поверхня висохне, її треба протерти м'якою ганчіркою.

Американський журналіст і сатирик Генрі Луїс Менкен підписав 1947 року контракт із канадською кінокомпанією. За право екранізації його книги компанія зобов'язалася щомісячно й пожиттєво поставляти авторові по два ящики світлого елю.

На копальнях у Сьєрра-Леоне (Екваторіальна Африка) видобуті алмази обстежували у пиві. Як стверджували англійські геологи, визначати ступінь прозорості каменю найкраще саме у бурштиновому напої.

Ірландське темне пиво Guinness унікальне: на відміну від інших сортів і видів пива, бульбашки у «Гіннесі» не піднімаються на поверхню, а опускаються на дно.

Найміцніше в світі пиво називається «Армагеддон». За міцністю це пиво більше нагадує віскі чи горілку, оскільки вміст алкоголю — аж 65%.

У пива нижча калорійність, ніж у молока, кока-коли, яблучного соку та солодких фруктових напоїв.