Видання «Добрі напої»

12
Формат: А4, 32 сторінки
Періодичність: 1 раз на 3 місяці
Передплатний індекс: 97922

Наш журнал розповість читачам як про вже давно відомі українцям напої, так і про ті, які, хоч є популярними у різних країнах світу, наразі сприймаються у нас як дивина. Серед наших добрих напоїв будуть як безалкогольні, так і алкогольні. У «Добрих напоях» запропонуємо чимало унікальних рецептів, із допомогою яких читачі зможуть приготувати вдома смачні вина, наливки та настоянки, а також різні безалкогольні напої.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати журнал можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Бурбон - американець із Кентакі

Кукурудзяний віскі з-за океану впевнено конкурує зі своїми шотландським та ірландським «братами»

Поряд із шотландським (скотчем) та ірландським віскі дуже популярним у світі є віскі американський, або ж бурбон. Цей міцний алкогольний напій виготовляють переважно з кукурудзи, з додаванням певної кількості жита, пшениці та ячменю. До класичної рецептури входить також вода зі штату Кентакі, що вирізняється низьким вмістом заліза й високим — вапняку. Аби одержати еталонний, солодкувато-карамельний присмак бурбону, треба витримувати напій у нових дубових діжках, обпалених зсередини, не менше кількох місяців. А краще — кілька років.

Достеменно не відомо, коли саме європейці, які переселилися в Америку, виявили, що з кукурудзи можна гнати пристойний алкоголь. Першу промислову партію бурбону Еван Вільямс випустив іще далекого 1783 року. Кукурудза виявилася доступною і дешевою сировиною, а відтак американський віскі мав прекрасні ринкові перспективи.

Назва «бурбон» походить від прізвища французької королівської династії, на честь якої було названо округ у розташованому на сході США штаті Кентакі. За іншою версією, американський кукурудзяний віскі назвали бурбоном, бо напій був дуже популярним на вулиці Bourbon у Новому Орлеані (штат Луїзіана).

Сучасний рецепт кукурудзяного віскі відомий з 1789 року, а перша збережена до наших днів реклама датується 1821 роком. Удосконалив технологію протестантський священик Елайджа Крейг: саме він придумав витримувати напій бурбон не у звичайних бочках, а в таких, що обпалені зсередини.

1964 року американський Конгрес постановив, що бурбоном можна вважати тільки кукурудзяний віскі, виготовлений на території США. Національний американський напій завоював популярність у цілому світі: 2014 року бурбон становив аж дві третини усього алкоголю, який експортували Сполучені Штати.

Бурбон можна виготовляти на усій на території США, жодних обмежень у цьому плані немає. Але, за традицією, центром виробництва бурбону є батьківщина кукурудзяного віскі — штат Кентакі.

Кукурудзи менше половини? Це не бурбон!

За океаном чітко прописані вимоги, яким має відповідати напій, аби називатися бурбоном. Справжній бурбон має бути виготовлений на території США, містити щонайменше 51% кукурудзи, витримуватися у нових дубових діжках (обпалених зсередини). Після дистиляції бурбон має містити не більше 80% спирту, а у пляшки його розливають зазвичай з міцністю не менше 40%.

Знаменитий Jack Daniel's також відповідає усім цим вимогам. Але у виробництві цього напою є один додатковий етап перед витримкою у діжках — фільтрація дистиляту через вугілля з цукрового клена. Саме на етикетках пляшок із «Джеком Деніелсом», хоча це також бурбон, пишуть Tennessee Whiskey.

Основні сорти бурбону

Straight bourbon («прямий» бурбон) — готується без сторонніх домішок, барвників, ароматизаторів і добавок. Термін витримки не менше двох років.

Corn whiskey (кукурудзяний віскі) — на 80% складається з кукурудзи. Найдешевший бурбон, який часто використовується для блендування (змішування).

Блендований — може готуватися з використанням застосуванням добавок і ароматизаторів. Термін витримки вказують за наймолодшим компонентом купажу.

Tennessee Whiskey — відрізняється від класичного бурбону тим, що відразу після перегонки відбувається фільтрація дистиляту через кленове вугілля.

Пшеничний (наприклад, Maker's Mark) — кукурудза становить обов'язкові 51%, решта сировини — пшениця

Honey bourbon — з додаванням меду.

Barrel proof (Straight from the Cask) — міцний, 50−65 «градусів», чистий бурбон багаторічної витримки. Після витримки у діжках його не розбавляють водою, а відразу розливають по пляшках. .

American Blended Whiskey — купаж «прямого» бурбону й житнього віскі (тобто такого, у якому жито — 51% сировини).

Підготував Андрій ВОРОНИЧ.