Видання «Добра кухня»

dk-4-2018-1-storinka
Формат: А4, 32 сторінки
Періодичність: 1 раз на місяць
Передплатний індекс: 89115

У журналі «Добра кухня» подаємо не лише рецепти смачних і поживних страв, а й практичні поради від професійних кухарів і дієтологів! Господині мають змогу поділитися та обмінятися своїми рецептами. Усі рецепти — з доступних, близьких для українців, продуктів. Окрім цього у журналі подаємо найкращі рецепти різних національних кухонь, кулінарні шедеври українських господинь, пропозиції щодо декоративного оформлення страв!

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати журнал можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Ромові бабки

Цієї кількості тіста вистачить для близько 25 маленьких бабок. Форми: денце — 3 см, верх — 7 см, заввишки — 2,5 см.

Саме такі бабки просочуються сиропом на всю глибину, на відміну від великих і важких. Не промокають, а саме вбирають легку вологість і ромовий аромат.

Для опари:

210 г борошна

150 мл води

5 г сухих дріжджів

Для тіста:

вся опара

200 г борошна

100 г м’якого вершкового масла

100 г цукру

85 г яєць

¼ ч. ложки солі

1 пакетик ванільного цукру

60 г родзинок

1 яйце + 1 ст. ложка води

Для сиропу:

200 г цукру

300 мл води

3 ст. ложки рому

Для цукрової глазурі:

300 г цукрової пудри

4−6 ст. ложок гарячої води

Опара. Якщо дріжджі інстантні, то змішати їх з просіяним борошном, залити теплою (близько 38°С) водою і вимішати опару. Якщо дріжджі просто активні, то в теплій воді розмішати чайну ложку цукру від загальної кількості на тісто і розчинити дріжджі. Почекати до утворення шапочки 15 хв. і потім вже просіяти туди борошно та вимішати опару. Накрити кришкою або плівкою і поставити на 3−4 год. у тепле місце без протягів. Опара готова, коли після піднімання стане просідати в центрі.

Тісто. Залити родзинки окропом і залишити на 20 хв. для розм’якшення. Злити воду, ретельно просушити родзинки на паперових рушниках.

Збовтати яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю. Додати до готової опари і перемішати. Потім просіяти туди ж борошно і замісити тісто. Додати невеликими порціями масло кімнатної температури. Спершу тісто буде жирним, обмазаним маслом, немов окремо від нього. Потім поступово під час вимішування воно ставатиме більш гладким і шовковистим, абсолютно не жирним, податливим і краще відставатиме від стільниці, на якій вимішуєте тісто, від рук або від стінок чаші в міксері.

У готове тісто додати родзинки. Сформувати з тіста кулю, стягнувши край по колу до центру, і покласти швом донизу в миску. Накрити і поставити на 1 год. у холодильник.

Через годину тісто обім"яти на стільниці (без борошна) або в мисці 1 хв., знову сформувати кулю, накрити і покласти в холодильник на 1,5 год.

Готове тісто розділити на необхідну кількість рівних частин, найкраще по 30−35 г. Сформувати кульки і викласти швом донизу у формочки, ледь змащені олією. Кульки у формочках злегка приплюснути і рівномірно розподілити. Накрити тонким рушником і залишити в теплі на 1,5−2 год. Вони мають збільшитися приблизно в 2,5 раза. Безпосередньо перед випіканням дуже акуратно змастити бабки м’яким пензликом (сумішшю яйця і води).

Випікати при 190 °C до рум’яного кольору. На бабки вказаного розміру (30−35 г) йде буквально 10 хв. (орієнтуватися на свою духовку і розмір бабок).

Вийняти і через кілька хвилин акуратно перевернути. Остудити їх вузьким боком донизу. Коли вони охолонуть, перекласти в контейнер з кришкою в один шар, щоб не пом’яти, і залишити на 6−8 год. Тісто має вистоятися, тоді воно трохи змінює текстуру і при просочуванні не розмокає і не розвалюється.

Просочення. Сироп варити безпосередньо перед просочуванням, щоб він встиг охолонути до теплого.

Цукор і воду змішати, нагріти до повного розчинення цукру. Довести до кипіння, зняти з вогню і влити ром. Дати сиропу охолонути до стану приємного тепла.

Ємність з сиропом має бути такою, щоб можна було занурити бабки майже на всю висоту.

Бабки проколоти з вузького боку зубочисткою на всю глибину, але не наскрізь. Занурити проколотим кінцем у сироп майже повністю, на 10 секунд. Вийняти і поставити проколотим кінцем догори на 5 хв. Акуратно на кожну булочку вилити ще майже по столовій ложці сиропу. Знову зачекати 5 хв. І ще налити по ½ ложки. Через кілька хвилин акуратно перекласти бабки в один шар у суху ємність з кришкою, щоб вони не стояли в калюжах сиропу. Закрити щільно і залишити мінімум на 1 добу (можна і на дві доби). За цей час вони просочаться ідеально.

Глазур. Цукрову пудру змішати з 4 ложками гарячої води і ретельно розтирати кілька хвилин. Якщо виходить дуже густа (це може залежати від помелу цукру-пудри) і не тече зовсім, то додати ще ложку води, потім за потреби ще одну. Консистенція має вийти ледь стікаючою. Глазур накладати на бабку ложкою і для патьоків її трохи підсунути до країв у декількох місцях. Через деякий час вона застигне. Тому покривати відразу всі булочки, без зволікання.