Видання «Добрий господар»

dg-10
Періодичність: 2 раз на місяць
Передплатний індекс: 21638

У газеті «Добрий господар» друкуємо поради професіоналів і власників присадибних ділянок щодо вирощування і зберігання сільськогосподарської продукції, тваринництва і бджільництва, а також слушні сезонні підказки щодо облаштування побуту, зміцнення здоров"я і сімейних стосунків. Є чимало цікавої інформації з практичними рекомендаціями для рибалок та автомобілістів. Для господинь — сторінка рецептів з доступних продуктів, а для рукодільниць — схема вишивки.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати газету можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Оксана БЕРВІН

Фото з сімейного архіву Майї Зеркалій

Полтавська область

Із козячого молока – сир, йогурт і навіть морозиво виготовляють Леся та Едвард Влодарчики

Вигідна справа

Едвард Влодарчик — колишній житель польського Кракова, а дружина Леся — львів’янка. Побравшись, вони оселилися у скромній хаті на мальовничому хуторі неподалік селища Брюховичі. Дістатися сюди можна лише ґрунтовою дорогою.

Уже кілька років сім’я живе подалі від міської суєти, у тісній гармонії з природою. Подружжя, по суті, не відвідує крамниці, віддаючи перевагу натуральним харчам, які одержує завдяки власним зусиллям. Навіть узялися випікати екологічно чистий хліб на житній та пшеничній заквасці.

Важливий складник раціону — молокопродукти. Звісно, теж домашні, адже Влодарчики доглядають 12 кізоньок.

Розпочалося все 2015 року, коли пані Леся важко захворіла. Після виписки з лікарні отримала у подарунок від дітей козу — аби зцілювалася молоком.

Згодом рогата особина привела потомство. З розширенням поголів’я білопінного напою стало забагато для власного споживання. Тож господарі взялися продавати надлишки.

Потім виникла ідея переробки. Зокрема, виготовляли мило, а відтак перейшли до сирів.

Ази нової справи новоспечені хуторяни черпали з Інтернету. Поступово вдалося набути досвіду, уміння й навичок. Вироблена продукція неабияк засмакувала знайомим. Ті розповіли своїм приятелям, родичам… Так пішло-поїхало…

Сири у Влодарчиків виходять різноманітні: Рікота, Рокфор, Моцарела, Брі, Гауда та інші (усього понад 15 видів). Є серед них м’які, тверді, гострі, «запліснявілі», з ведмежим часником, помідорами, перцем тощо. Окрім козячого, для технологічних потреб доводиться використовувати й коров’яче молоко, яке закуповують.

Починали з маленьких форм, тепер мають професійні (під прес). Готові «плесканки» доходять кондицій на спеціальних стелажах. Таким чином забезпечується відмінна якість.

Зрештою, останнім часом ентузіасти освоїли і виробництво поживних йогуртів та своєрідного морозива.

На обійстя дбайливого сімейства навідується чимало гостей. Одні знімають пробу чи купують смаколики, інші приходять за фаховими порадами. Господарі усім надають консультації, для охочих проводять майстер-класи.

Не відмовили й мені. Подружжя показало, як приготувати сир у домашніх умовах, ще й дало скуштувати своїх виробів.

Однак невдовзі довелося припиняти дегустацію і розмову, бо у точно визначену годину з хліва енергійно вибігли на подвір’я рогаті особини, голосно нагадуючи, що пора скубати траву.

Пасеться поголів’я на екологічно чистих лісових галявинах. А вдома у годівницях їх чекають концентрати — подрібнена пшениця, кукурудза. Тому й надої доволі високі.

У найближчих планах Влодарчиків — відкриття власного ресторану-сироварні. Звісно, основними тут будуть молочні страви, попит на які постійно зростає.

Олена ПЕТРИК

Фото автора

Львівська область