Видання «Добрий господар»

dg-22-01
Періодичність: 2 раз на місяць
Передплатний індекс: 21638

У газеті «Добрий господар» друкуємо поради професіоналів і власників присадибних ділянок щодо вирощування і зберігання сільськогосподарської продукції, тваринництва і бджільництва, а також слушні сезонні підказки щодо облаштування побуту, зміцнення здоров"я і сімейних стосунків. Є чимало цікавої інформації з практичними рекомендаціями для рибалок та автомобілістів. Для господинь — сторінка рецептів з доступних продуктів, а для рукодільниць — схема вишивки.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати газету можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Оксана БЕРВІН

Фото з сімейного архіву Майї Зеркалій

Полтавська область

Фазани вигідніші за курей

Андрій та Мар’яна Захаріви з села Кутища Тлумацького району свого часу поміняли комфорт і затишок обласного центру на труднощі сільського життя. А три роки тому молоде подружжя створили у сусідніх Вікнянах ферму для вирощування фазанів.

Почалося все з одного придбаного птаха. Потім прикупили яйця сріблястих фазанів та підклали під квочку. Так з’явилися перші пташенята. Надалі сім’я в різних областях вишукувала маточне поголів’я. Тепер цих пернатих нараховується кілька сотень. Зокрема, є королівські, срібні, лимонні, фазани Еліота, мисливські тощо.

Здебільшого висиджують яйця індички. Хоча має родина й інкубатор, у якому зазвичай вилуплюються жовторотики мисливських фазанів.

А щоб убезпечити господарство від несанкціонованих вимкнень електроенергії, пан Андрій установив сонячну міні-електростанцію. Відтак удається уникати форс-мажорних ситуацій.

Доглядають пернате поголів’я всією сім’єю. Особливо подобається така робота Мар’яні, котра має біологічну освіту. За словами жінки, вигодовувати фазанів значно складніше, ніж курчат. Їх не пустиш на відкритий простір, бо втечуть. Потрібен спеціальний вольєр.

До речі, в одному приміщенні ніколи не вживуться два самці (особливо навесні). Тому ще в листопаді треба сформувати пари.

Надзвичайно важлива годівля. Влітку раціон переважно складається із зелені — трави, конюшини, люцерни. Не відмовляється птаство й від кабачків. Хоча також необхідні концентрати. Частину зерна (пшеницю, кукурудзу) господарі вирощують самотужки. Решту поживи, у якій містяться вітаміни, доводиться закуповувати.

У мріях ентузіастів — створення своєрідного комплексу, котрий включатиме всі етапи — від вирощування фазанів до приготування із них екзотичних страв. Планують на «фазенді» не лише приймати гостей, а й готувати смаколики. Тобто йдеться про розвиток аграрно-туристичного напрямку. Тим паче, що найстарший із трьох синів Захарівих опановує туристичний фах в обласному коледжі.

Михайло БАТІГ.

Фото автора.

Івано-Франківська область.