Видання «Добрий господар»

dg-15-01
Періодичність: 2 раз на місяць
Передплатний індекс: 21638

У газеті «Добрий господар» друкуємо поради професіоналів і власників присадибних ділянок щодо вирощування і зберігання сільськогосподарської продукції, тваринництва і бджільництва, а також слушні сезонні підказки щодо облаштування побуту, зміцнення здоров"я і сімейних стосунків. Є чимало цікавої інформації з практичними рекомендаціями для рибалок та автомобілістів. Для господинь — сторінка рецептів з доступних продуктів, а для рукодільниць — схема вишивки.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати газету можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

У спадок від батька – пасіка та любов до бджіл

Олександр Сухомлин — колишній офіцер.

Після звільнення в запас працював на багатьох посадах, у т.ч. заступником директора дочірньої компанії з виробництва опалювального обладнання. Але коли батько, Микола Олексійович, занедужав, переїхав із Києва в село Корнїівку Баришівського району. Вирішив: продовжуватиме справу, якій тато присвятив 42 роки.

У спадок пан Микола залишив сину 19 бджолосімей. Зараз їх 97! Кожна налічує в середньому 50−60 тисяч комах чотирьох порід: італійка, австрійська «Карніка», «Бакфаст» і «Карпатка».

Раніше господар надавав перевагу «Карпатці», але зараз остерігається їх брати через хвороби (скажімо, європейський та американський гнилець). Кожна порода, каже, має свої особливості. Одні добре медують, інші виробляють маточне молочко, треті — прополіс носять.

— Такої кормової бази для бджіл, як у Корніївці, більше ніде не знайти, — продовжує Олександр Миколайович. — То Богом дана земля!

Нинішній сезон видався медоносним. У травні працьовиті комахи зняли перший урожай із ріпаку. Потім настав час «ракетника» й акації. А з липи, що пишно квітувала, сім’я за 14−16 днів приносила по 32−36 кг меду! Цілющий нектар також дав комахам соняшник, якого навкруги сотні гектарів.

Цьогоріч я зібрав шість видів меду. Маю 12 найменувань товару, зокрема мед, пергу, бджолопакети, настоянки, гомогенат тощо. Це безцінне джерело вітамінів і амінокислот. Між іншим, у моїй перзі працівники столичного вузу знайшли аж 12 вітамінів! Вона особливо корисна для відновлення клітин, омолодження організму.

Сьогодні Олександр Сухомлин знаний не тільки в Баришівському районі. Його медом смакують у Великобританії, Італії, Норвегії. До пасічника навіть приїжджали біологи з Британського університету, котрі займаються маркетинговими дослідженнями екології. Брали проби меду, перги для визначення вмісту антибіотиків та пестицидів. Хімічний аналіз засвідчив: усе в нормі! Гості з Туманного Альбіону охоче смакували дарами бджільництва. Говорили, що такого смачного акацієвого меду, який пропонує споживачам пан Олександр, ніколи не їли. З собою до Лондона науковці повезли по 6−8 літрових банок цілющого продукту.

Також чоловік звів лікувальний будиночок «Сон на вуликах», де одночасно можуть оздоровлюватися четверо людей. Тут повітря насичене медом, пилком, пергою, маточним молочком, що допомагає від остеохондрозу, нормалізує підвищений і понижений тиск тощо.

Як підготувати бджіл до зими?

Рекомендації від Олександра Сухомлина

— Важливо правильно нагодувати сім’ї й скласти гніздо. Принесли бджоли 100 кг меду, їм на зимівлю залишайте 20−25 кг. Я додаю максимум 5 літрів цукрового сиропу на сім’ю.

Основний корм у вулику — соняшниковий мед. Він кристалізується, тому треба максимально стиснути гніздо.

Буває, що дехто з пасічників залишає десять рамок із медом. Бджоли формують гніздо по центру вулика, з приходом весни поживу під’їдають, рухаючись в один бік. Увесь мед використали і вперлися у стінку вулика, залазять у комірку й помирають. У них така природа, що назад не підуть, хоча за спиною залишилося декілька повних рамок.

Особливий контроль за підгодівлею бджіл має бути з лютого по квітень.

Василь ЗАКРЕВСЬКИЙ. Фото автора.

Київська область.