Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Хтось уже посадив малину, хтось посіяв моркву»

Директор департаменту Наталія Хмиз – про галузь, яка може стати однією з найуспішніших на наших теренах.

На Львівщині створюють 500 успішних сімейних господарств і запускають масове вирощування малини. Канадійці допомагають створювати молочні ферми, французи — перетворити Львівщину на провінцію Шампань, швейцарці допомагатимуть будувати елеватори… Про ці та інші кроки, які роблять сільське господарство успішною галуззю, журналісту “ВЗ” розповіла директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз (на фото).

- Пані Наталіє, в області торік активно відкривали нові підприємства. Чи тенденція триватиме?

- Супровід інвестицій — один із напрямів, якими ми зворохобили Львівщину. Протягом 2016 року відкрилася велика кількість підприємств. Для прикладу, у галузі рослинництва та тваринництва було реконструйовано кормоцех птахофабрики під виробництво кормів для бройлерів ТзОВ «Голдчікен», встановлено обладнання для пташника ФГ «Захід — птиця». Запрацювало ТзОВ “Екоміт”, яке розводить товарних поросят, ФГ «Меринос — Захід» — розводить овець. ТзОВ “Літнинське” реконструювало приміщення для ведення свинарства та утримання ВРХ. “Грін Гарден” збудувало фруктосховище та сортувальну лінію. ПП “Агрофірма “Дзвони” ввело в експлуатацію зерноочисний комплекс із зерносховищем. У галузі харчової та переробної промисловості запущено завод з переробки олійних культур “Д-мікс”. Запустили виробництво сиру ТзОВ «Екогазда», завод хлібобулочних виробів “Київ-Захід” і виробництво борошна ТМ «Батьківський млин».

Львівщина визнана привабливим регіоном для інвестування. 36 дієвих проектів наближається до завершення: хтось добудовує, хтось на етапі введення в експлуатацію.

Одна швейцарська компанія вже на стадії ухвалення рішення про будівництво елеватора для потреб виробників нашої області.

Водночас продовжуємо реалізовувати проект «500 успішних сімейних господарств». Це ініціатива нашого департаменту, згідно з якою за три роки планується освоїти 1000 га землі. У рамках цього проекту торік зареєстровано вісім кооперативів. Хтось уже посадив малину, хтось посіяв моркву.

Маємо плідну співпрацю з Львівською аграрною дорадчою службою, щоб разом із ними відкрити напрям підтримки ягідництва. Сьогодні дорадча служба працює на Львівщині у рамках канадського проекту «Розвиток молочного бізнесу в Україні». Цей проект в Україні працює тільки у двох областях — у Львівській і Дніпровській. У 2016 році відкрили 17 сімейних ферм. Серед власників — багато молодих людей, які утримують по 10-15 корів і розуміють, що цей напрям може бути перспективним на селі.

Львівщина обрана пілотною для реа­лізації французького проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів». Торік на теренах області у рамках цього проекту досліджували продукти географічного зазначення — це продукти, які мають велику історію і які тут традиційно вирощують. Маємо приклад Італії — сир пармезан чи Франції — шампанське. На Львівщині проект дослідив три продукти — бринзу, квасолю ясько і мед. Вже перейшли до створення кооперативів. Один із кооперативів вирощуватиме квасолю ясько.

-  Що робиться для збуту продукції?

- Розширюємо знайомство локального споживача з продукцією наших виробників. Започаткували практику проведення «мандрівних» ярмарків «Добрі традиції Галичини».

Другий крок — вихід на європейські ринки. Тут нашим партнером виступає ринок «Шувар».

- Які промоційні заходи проводите для аграріїв?

- 1-3 березня на “Арені Львів” відбулася виставка «Агротехніка-2017», де були представлені техніка, запчастини, технології для виробництва елеваторів.

 27-29 квітня на майданчику Міжнародного аеропорту “Львів” проходитиме виставка “Агропорт”.

У листопаді вдруге проведемо міжнародну виставку “Євро Агро”, започатковану минулоріч. На ній було представлено широкий спектр техніки, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин. 50% учасників — українські, 50% — з Польщі.

17-19 березня плануємо поїздку у Свєнтокшицьке воєводство, де в місті Кєльце відбудеться одна з найбільших аграрних виставок на теренах Польщі. Плануємо їхати туди з нашими фермерами, дрібними виробниками, які спеціалізуються на вирощуванні малини. У програмі поїздки — зустрічі з керівництвом галузі АПК воєводства, відві­дини схожого господарства.

Аграрна галузь Львівщини має стати прикладом для інших регіонів Украї­ни. Для цього є усі передумови.

Схожі новини