Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Все, що треба знати про вагітність

Починаючи з другого тижня, майбутнє дитя отримує все, що споживає мати

Четвертий місяць

Нарешті малюк подав матері сигнал. Запам’ятайте точну дату перших порухів. З цього приводу у вагітних часто виникають зайві переживання: мовляв, чому так дов­го дитина не рухається. А це залежить від індивідуальної чутливості матері. Скажімо, ті, хто народжує вперше, не можуть вчасно розпізнати перші рухи малюка, котрі часом нагадують проходження газів у кишечни­ку, тому відчувають їх на 18-20-му тижнях вагітності. А матері з досвідом фіксують ці сигнали ще на 16-18-му тижнях, при­чому образно диференціюють перші рухи дитини – схожі на живу рибку в животі, на бульбашки із газованої води, на плюскіт хвиль тощо. І недарма лікарі вимагають запам’ятати точну дату перших порухів: окрім даних УЗД і останніх місячних, цей показник забезпечує більш точне вираху­вання строку пологів.

Зловживання кальцієм не на користь вашій дитині. У малюка вже сформовані всі органи й системи, з четвертого місяця вагітності починається процес їх вдоскона­лення. З’являються відчуття дотику й сма­ку (дитина заковтує навколоплідні води), у печінці розвиваються канальці, нарос­тає м’язова маса, зміцнюється скелет за рахунок накопичення солей кальцію. Але застерігаємо вагітних від додаткового при­йому кальцію: передозування сприяє тому, що на момент пологів кістки дитини стають твердими, тоді як мають бути м’якими для комфортного проходження малюка поло­говими шляхами. Унаслідок зловживання матір’ю кальцієм дитина може народитися з тяжкими пологовими травмами на зразок ушкодження головного мозку, та й сама по­роділля отримає розриви. В достатній кіль­кості кальцій міститься у полівітамінах для вагітних, окрім того, він надходить в орга­нізм з їжею.

Ваша округлена фігура потребує особливого догляду. Починаючи із 14-го тижня, матка поступово піднімається над лонним зчленуванням, внаслідок чого округлюється живіт і нарешті оточення по­мічає, що ви вагітні. Час подбати про змі­ну свого гардеробу. Відмовтеся від одягу з поясами, що тиснуть, і резинками в ділянці живота. Придбайте спеціальну білизну для вагітних із завищеною передньою части­ною. Внаслідок інтенсивного росту матки, накопичення в організмі жиру, потрібного для майбутньої лактації, збільшення мо­лочних залоз на грудях, животі, стегнах, поступово розтягується шкіра. Тому на чет­вертому місяці вагітності вже можна засто­совувати креми від розтягнень, особливо жінкам із сухим типом шкіри і старшим за 25 років, бо у них низький ступінь еластич­ності шкіри. Найліпше обирати крем за по­радою акушера-гінеколога, до того ж ці за­соби повинні бути ліцензовані, перевірені, схвалені медичними експертами і головне – не викликати на вашому тілі алергічних реакцій.

Загартовуємо груди. У цей період мо­жуть природно виступати із сосків незна­чні білуваті або прозорі виділення, з метою вбирання котрих застосовуйте круглі про­кладки для матерів, що годують. Лякатися цього не треба, насторожувати мають тіль­ки виділення з кров’ю, про що відразу по­відомте свого лікаря. Уже можна готувати молочні залози до майбутньої лактації. До­цільно щодня робити для них контрастний душ (тепла і холодна, але не крижана вода), вранці та ввечері обтирайте соски кубиком льоду (із настоїв ромашки або шавлії) – ці процедури загартовують шкіру сосків, ро­блять її стійкою до травм та подразнень.

Про обов’язкові обстеження. На 16-му тижні вагітності проводять діагностику хвороби Дауна і вроджених вад нервової системи дитини. Точну діагностику за­безпечує тільки пункція плаценти. Але ця методика не зовсім безпечна. Для дослі­дження шприцом беруть клітини плаценти (вона містить такий хромосомний набір, як у малюка), а ця процедура може зумови­ти переривання вагітності або інфікування матері й дитини. Сьогодні користуються методом біохімічних маркерів уроджених вад плода і хвороби Дауна – ефективним і безпечним. Його проводять на 16-20-му тижнях вагітності. Аналіз крові на гемогло­бін здійснюється один раз на два місяці, а якщо він низький, то щомісяця. Жінки, у яких із чоловіком різні резус-фактори, повинні здавати кров на резус-конфлікт з інтервалом у півтора місяця. Це стосуєть­ся і вагітних із I (0) групою крові. У перших виявляють антитіла (їх виробляє організм жінки, якщо малюк успадкував батьків ре­зус). У матерів із I групою крові виявляють рівень гемолізинів. І антитіла, і гемолізини можуть руйнувати кров дитини, ушкоджу­вати печінку, селезінку, викликаючи гемо­літичну хворобу, жовтяницю тощо. Тому регулярне здійснення цих аналізів забез­печує вчасне проведення курсу терапії, спрямованого на зниження рівня антитіл і гемолізинів, якщо вони перевищують до­пустиму норму.

Хлопчик чи дівчинка? Нарешті ви можете дізнатися стать свого маляти: на кінець 19-го – початок 20-го тижнів вагіт­ності статеві органи чітко видно на апараті для УЗД. У цей період посилюється ріст тулуба і кінцівок. До кінця місяця розміри малюка помітно подвоюються – його зріст сягає 24 см.

Не перевантажуйте хребет. Жінка раптом помічає, що частіше, ніж зазвичай, відвідує туалет. Це пояснюється інтенсив­ним ростом матки, котра тисне на сечо­вий міхур. На кінець 20-го тижня вагітна періодично може відчувати біль у попереку, також пов’язаний зі збільшеними розміра­ми матки (вона стискає нервові закінчен­ня хребта). У зв’язку з цим жінка повинна уникати тривалого перебування в одному положенні (шкідливо і стояти, і сидіти). На роботі, особливо сидячій, через кожні 30-40 хвилин влаштовуйте 5-7-хвилинні паузи, походіть. На кухні працюйте по 20 хвилин, а потім відпочивайте – полежіть або пови­тирайте пил, полийте квіти тощо (у рухові – полегшення!). Уникайте ручного пран­ня, в процесі якого напружуються поперек і передня черевна стінка, внаслідок чого підсилюється біль у хребті і може виникати тонус матки (а це провокує переривання вагітності).

Вагітним корисні гімнастика та пла­вання. Уже можна займатися спеціальною гімнастикою. Жінка повинна готувати до пологів м’язи живота і тазового дна, але не традиційним качанням преса. Найліпше тренуватися під наглядом інструкторів, які сьогодні діють при багатьох жіночих кон­сультаціях. Пропонуємо кілька вправ для самостійного виконання вдома.

  1. Повільно відводьте пряму ногу вбік, уперед і назад (по 10 разів кожною кінців­кою), але уникайте інтенсивних махів.
  2. Присідайте, поставивши ноги на ши­рину плечей. Обидві вправи виконуйте, спираючись на спинку стільця або на шведську стінку.
  3. Лежачи на спині, здійснюйте рухи но­гами, імітуючи їзду на велосипеді.

Варто знати, що вагітним дуже корисне плавання, оскільки у воді розвантажується хребет.

Другий триместр. Розквіт творчої ак­тивності. На четвертому місяці вагітності ви раптом починаєте сприймати навколишній світ «новими» очима – виявляється, навко­ло стільки вагітних, матерів із візочками, дитячих магазинів… І більше нічого не помі­чаєте. Не дивуйтеся, якщо й у майбутнього батька спостерігатиметься зміна інтересів у цьому напрямі – значить, ваш чоловік до­сить вдало «завагітнів».

Малюк подав сигнал, що ви вже не донька, а мати. Спочатку ви дитина для своєї матері й дружина для чоловіка. Та одного дня малюк посяде ваше місце в ди­тячо-батьківських стосунках Це станеться тоді, коли він уперше заявить про себе, ніж­но постукавши із середини вашого живота. А ви, відповідно, маєте посісти почесне місце матері. Усвідомлення своєї нової ролі природно викличе деякі внутрішні пережи­вання чи побоювання, але ж реалізувати себе в материнстві – завдання кожної жін­ки. Віднині саме ви відповідаєте за дитину, а батько – за вас обох.

Не проґавте шансу відкрити в собі майстра. У цей період вагітна перебуває на гребені творчої активності. Жінка влас­норуч починає щось шити, в’язати або не виходить із кухні, щодня дивуючи чоловіка кулінарними шедеврами. Або малює кар­тини. Ті, що роками мріяли про дисертацію, та все не доходили руки, буквально за кіль­ка тижнів закінчують наукову роботу, при­чому без перенапруження й зайвих нервів. Майбутні мами-студентки без труднощів складають сесію. До речі, у другому три­местрі вагітні часто розкривають у собі не знані досі таланти. Якщо у вас не прокину­лося бажання творити, спробуйте чимось зайнятися – неодмінно знайдете себе в якійсь справі. Головне, не проґавити період піднесення (він зазвичай триває 2-3 тижні), бо потім бажання й енергія згаснуть або зменшаться.

П’ятий місяць вагітності

Це час, коли між матір’ю і дитиною вста­новлюється особливий зв’язок. 5-й місяць вагітності триває від 18 до 22-го тижня, і це середина другого триместру вагітності. Зміни, що відбуваються в цей час, в осно­вному стосуються малюка – у нього роз­вивається почуття смаку, дотику, слуху і нюху. У матері можуть виникати запаморо­чення, викликані розширенням судин під дією прогестерону і зниженням артеріаль­ного тиску, а також зменшенням рівня глю­кози у крові. Тому рекомендується носити з собою солодкі соки або шоколадку, щоб за необхідності підвищити рівень цукру. Приблизно на 22-му тижні вагітності мо­жуть виникати особливі болі в животі – пе­рейми Брекстон-Гікса. Для жінки, яка ва­гітна вперше, їх поява може стати великим шоком. На щастя, на цьому етапі вагітності вони трапляються зрідка, швидко припи­няються і не пов’язані з пологами. Живіт вже активно росте, але ще не досить ве­ликий, щоб заважати руху. Можна поміти­ти, що пупок став більш опуклим, а вздовж живота з’явилася темна лінія – linea nigra. Причина появи таких ліній – підвищення рівня гормонів під час вагітності, що при­зводить до збільшення кількості меланіну. Тому під час вагітності спостерігається підвищена пігментація шкіри на сосках, пахвових западинах, в зоні геніталій або живота. Така зміна зазвичай зникає протя­гом декількох місяців після пологів. У дру­гому триместрі можна помітити, що соски й ареола збільшуються і темніють. Спосте­рігається збільшення залоз навколо соска (залози Монтгомері), які виробляють зво­ложувальний шкірний жир для захисту від хворобливості і інфекції у період лактації. Вчені підозрюють, що запах цієї речовини нагадує запах навколоплідних вод, який допомагає новонародженому знаходити сосок під час годування. Не позбавляйте груди цього природного захисту, викорис­товуючи агресивні мийні засоби. Груди досить споліскувати теплою водою і аку­ратно підсушувати м’яким рушником. Вага матері почне збільшуватися, приблизно на 5-8 кг. Гормони вагітності прискорю­ють обмін речовин, збільшується кровотік і живлення всіх клітин організму. Завдяки цьому волосся і нігті інтенсивно ростуть і мають кращий вигляд, ніж до вагітності. В кінці 5-го місяця вага дитини сягає 350 г, а її зріст близько 25 см. У малюка високе чоло, гостре підборіддя, а між його носом і верхньою губою з’являється вертикальна борозна. Формуються вушка, на повіках з’являються вії. Завдяки тому, що шийні м’язи плода досить сильні, малюк тримає голову прямо. Дитина починає чіпати все навколо себе, а також саму себе – гладить обличчя, смокче великий палець, торка­ється пальців ніг. Вона грається з пупо­виною, «досліджує» стінку матки, а також реагує на зовнішні подразники – будь-які сильні коливання можуть її турбувати, збільшувати рухливість тіла, прискорюва­ти серцебиття.

Увага! Малюк реагує на температуру довкілля і світло. Встановлюються зв’язки між нервовими клітинами головного мозку – дитина тренує відчуття рівноваги. Малюк починає чути. Намагайтеся якомога час­тіше розмовляти з дитиною або співати їй колискові, читайте казки і вірші.

Секс на 5-му місяці вагітності. Це час, коли бажання інтимної близькості заго­стрюється, за що відповідає також естро­ген – він збільшує кровотік в зоні геніталій, посилюючи сексуальне збудження.

Аналізи: УЗД другого триместру; за­гальний аналіз сечі; клінічний аналіз крові. Лікар повинен перевірити вагу майбутньої мами; артеріальний тиск; pH виділень з піхви для оцінки бактеріобіологічного ста­ну піхви і шийки матки; висоту дна матки; перевірити, чи достатньо навколоплідних вод, і оцінити розташування плаценти.

Майбутня мама має звернути увагу на активність малюка. З того моменту, як вона відчула перші удари ніжкою або ворушіння, вона повинна рахувати кожен рух дити­ни. Також повідомляти лікаря про тривалі перерви в активності малюка (понад три години). Відсутність рухів не повинна озна­чати нічого серйозного, але краще пере­страхуватися.

Підготувала Нінель Кузнецька.

Схожі новини