Передплата 2024 «Добрий господар»

Огірочки – гарбузові сини й дочки

Огірок – одна з найдавніших рослин, які людина використовує в їжу. Він встигає бути корисним скрізь: і в кулінарії, і в косметології, і в медицині

Це такий звичний овоч на нашому столі, що ми, найчастіше, навіть не cприймаємо всерйоз його корисні властивості. У сучасній медицині огірки широко застосовуються як дієтичний продукт. Всі знають: на огірках добре худнуть – це ніби як аксіома. Ними можна доповнити раціон практично будь-якої дієти, вони вкрай низькокалорійні, їх можна вживати практично в необмеженій кількості.

Стиглі огірки містять 96% води, решта – вуглеводи (2,8%), білки, целюлоза тощо.

Мінеральний склад огірків дуже різноманітний. В них міс­тяться калій, кальцій, фосфор, зовсім мало магнію, заліза, сір­ки, натрію, кремнію. Вітамінів дуже мало: С, В, В2, провітамін А, біотин і нікотинова кислота, які сконцентровані в шкірці. Отже, огірки треба добре мити і спо­живати разом зі шкіркою, якщо вона не груба.

Огірки – цінний продукт хар­чування завдяки вмісту міне­ральних солей та мікроелемен­тів. Їх широко застосовують у дієтичному харчуванні, існують навіть «огіркові» розвантажу­вальні дні. Вони вкрай низькока­лорійні, їх можна вживати прак­тично в необмеженій кількості.

Огірки не містять ніяких шкід­ливих домішок і підходять для споживання навіть людям з різ­ними алергічними реакціями. На сам огірок алергії практично не буває.

Корисні властивості огірків

Свіжі огірки корисні за полі­артриту, подагри, захворювань печінки, нирок, щитовидної за­лози і серцево-судинної систе­ми. Огірки збуджують апетит і поліпшують травлення їжі, крім того, мають сечогінну, жовчогін­ну та проносну дію.

М’яка сечогінна властивість огірків і їх насиченість калієм роблять огірки незамінними в харчуванні людей із серцево-су­динними захворюваннями, осо­бливо такими, що супроводжу­ються набряками.

Як прекрасний загально­зміцнювальний засіб огірок ко­рисний за туберкульозу, катару верхніх дихальних шляхів.

Корисні огірки і для шлунко­во-кишкового тракту. Вони під­вищують кислотність шлунко­вого соку, стимулюють моторну функцію кишечнику, а ферменти, що містяться в огірках, поліпшу­ють засвоєння тваринних білків, а також сповільнюють перетво­рення вуглеводів на жири, що корисно людям, які хворіють на ожиріння і хочуть схуднути. Кліт­ковина, яка міститься в огірках, виводить з організму «поганий» холестерин.

Огіркове пюре містить велику кількість клітковини, яка м’яко заспокоює запалення і покращує перистальтику кишечнику, тому огірки рекомендують вживати в їжу у випадках колітів, особливо спастичних.

Свіжий сік огірків – хороший засіб від шлунково-кишкових ко­льок.

Компреси зі свіжих огірків до­помагають від опіків, а також ви­користовуються для боротьби з вуграми і деякими захворюван­нями шкіри.

Свіжий сік в суміші з медом – хороший засіб від кашлю (2-3 ст. л. огіркового соку 2-3 рази в день).

Огірки корисні для огрядних людей, оскільки внаслідок їх ре­гулярного споживання в орга­нізмі знижується перетворення вуглеводів на жири, виводиться надлишок води і солей натрію, що сприяє усуненню набряків за декомпенсації серцевої діяль­ності.

Огірковий сік використовують як прекрасний жарознижуваль­ний засіб не тільки за лихоманки, а й від опіків.

Якщо щодня пити огірковий сік, то у вас, безсумнівно, стане менше каменів у жовчному мі­хурі та жовчовивідних протоках. Тільки не перестарайтеся: надто велика кількість огіркового соку замість м’якого розщеплення каменів може викликати їх рух, а це загрожує ускладненнями.

Обережно, огірки!

Матерям, що годують, слід з обережністю додавати в ра­ціон огірки, оскільки речовини, що входять до їхнього складу, можуть викликати у дитини бур­чання, спастичні болі і розлад шлунка.

Огірки не рекомендують і у випадках:

  • гастритів з підвищеною кислотністю, ентеритів та го­стрих колітів, а також виразкової хвороби шлунка
  • нефриту, сечокам’яної хво­роби та ниркової недостатності
  • гепатиту
  • холециститу і дискінезії жовчних протоків

Протипоказані солоні й ма­риновані огірки за захворювань шлунка, кишечнику, печінки, пороків серця, порушень вод­но-сольового обміну, зниження функції щитовидної залози, ате­росклерозу і гіпертонії.

Огірки у косметології

У косметиці використовують­ся сік, м’якоть, шкірка огірків, а також насіння.

Огірковий сік чудово зволо­жує, відбілює та охолоджує шкі­ру, звужує її пори.

Відома прекрасна стимулюю­ча дія на шкіру суміші огірково­го пюре та каоліну (білої глини). Після таких масок шкіра омоло­джується. Саме через це огіркові маски і лосьйони широко вжива­ють в косметології.

А якщо ваша шкіра схильна до появи прищів і вугрів, вам обов’язково мінімум три рази на день за 30-40 хв до їди з’їдати по одному огірку середньої величи­ни, але тільки зі шкіркою і абсо­лютно без солі.

З натертих разом зі шкіркою огірків можна приготувати на­стій, який використовується проти вугрового висипу: 4 сто­лові ложки огіркової кашки зали­ти 2 склянками окропу, настояти 4 години, процідити і прикладати до обличчя за допомогою мар­левої серветки, складеної у 3-4 шари.

Якщо ж вам заважають мішки під очима, зробіть аплікації зі сві­жого огіркового соку на всю по­верхню шкіри біля очей хоча б на 10-15 хв, і ваші набряки зникнуть (якщо вони не викликані більш серйозними захворюваннями, наприклад, хворобами нирок).

Шкірку огірка накласти на шию, прикрити шматком тка­нини і через 10 хвилин зняти. В результаті шкіра стане свіжою і гладкою.

Шматочок огірка товщиною 3 см очистити від шкірки, по­класти в чашку, залити лимон­ним соком і дати настоятися протягом години. Цим шматоч­ком протерти обличчя. Через 30 хвилин вмитися теплою водою. Процедура добре впливає на будь-яку шкіру обличчя.

Розрізаним огірком добре протирати шкіру обличчя від ластовиння та пігментних плям. Давши соку підсохнути (5-10 хвилин), вмитися теплою водою. Ця процедура також освіжає шкі­ру обличчя в літній час за надмір­ної пітливості.

Для додання білизни шкірі об­личчя, а також від вугрів, весня­нок, пігментних плям, засмаги рекомендується кілька разів на день протирати її таким лосьйо­ном: 50 г свіжої огіркової шкірки залити склянкою води кімнатної температури, настояти протя­гом шести годин, процідити.

Для знебарвлення веснянок і від засмаги застосовується на­стоянка огіркового насіння. Го­тують її на горілці або 40%-му спирті (1:10), настоюють 2 тижні, проціджують і перед використан­ням розбавляють водою (1:10). Настоєм щодня рекомендується протирати обличчя до отриман­ня потрібного ефекту або на 5-10 хвилин накладати маску, змочу­ючи в настоянці вату або марлю.

До горнятка свіжого некип’яченого молока додати кілька шматочків огірка, потримати пів­години, потім молоко відцідити і використовувати для протиран­ня сухої шкіри. Його можна збе­рігати в холодильнику не довше ніж 2-3 дні.

Для будь-якої шкіри підходить маска, приготовлена із чайної ложки розтертого огірка, чайної ложки сметани і жовтка курячого яйця. Суміш нанести на обличчя на 20-30 хвилин, змити теплою водою.

В розтертий жовток одного яйця додати чайну ложку огір­кового соку. Суміш нанести на обличчя на 10-20 хвилин, зми­ти спочатку теплою, а потім хо­лодною водою. Маска застосо­вується для нормальної, сухої, прив’ялої та зморшкуватої шкіри.

Змішати столову ложку огір­кового соку з ложкою мигдале­вої або оливкової олії. Нанести на обличчя і через півгодини змити спочатку теплою, а потім холодною водою. Процедура пом’якшує загрубілу шкіру обличчя, надає їй бархатистості. Застосо­вується для сухої шкіри.

Людям з тонкою чутливою шкірою корисна маска, приго­товлена з сиру, меду і соку огір­ка. Чайну ложку сиру розтерти з такою ж кількістю рідкого меду і додати 2 чайні ложки огіркового соку. Нанести цю суміш на шкі­ру обличчя. Через 10-15 хвилин змити холодною водою.

Шматочком огірка корисно притирати загрубілу, суху та обві­трену шкіру рук. Після цієї проце­дури руки рекомендується змас­тити лосьйоном з рівних частин гліцерину та лимонного соку.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини