Огірочки – гарбузові сини й дочки
Огірок – одна з найдавніших рослин, які людина використовує в їжу. Він встигає бути корисним скрізь: і в кулінарії, і в косметології, і в медицині
Це такий звичний овоч на нашому столі, що ми, найчастіше, навіть не cприймаємо всерйоз його корисні властивості. У сучасній медицині огірки широко застосовуються як дієтичний продукт. Всі знають: на огірках добре худнуть – це ніби як аксіома. Ними можна доповнити раціон практично будь-якої дієти, вони вкрай низькокалорійні, їх можна вживати практично в необмеженій кількості.
Стиглі огірки містять 96% води, решта – вуглеводи (2,8%), білки, целюлоза тощо.
Мінеральний склад огірків дуже різноманітний. В них містяться калій, кальцій, фосфор, зовсім мало магнію, заліза, сірки, натрію, кремнію. Вітамінів дуже мало: С, В, В2, провітамін А, біотин і нікотинова кислота, які сконцентровані в шкірці. Отже, огірки треба добре мити і споживати разом зі шкіркою, якщо вона не груба.
Огірки – цінний продукт харчування завдяки вмісту мінеральних солей та мікроелементів. Їх широко застосовують у дієтичному харчуванні, існують навіть «огіркові» розвантажувальні дні. Вони вкрай низькокалорійні, їх можна вживати практично в необмеженій кількості.
Огірки не містять ніяких шкідливих домішок і підходять для споживання навіть людям з різними алергічними реакціями. На сам огірок алергії практично не буває.
Корисні властивості огірків
Свіжі огірки корисні за поліартриту, подагри, захворювань печінки, нирок, щитовидної залози і серцево-судинної системи. Огірки збуджують апетит і поліпшують травлення їжі, крім того, мають сечогінну, жовчогінну та проносну дію.
М’яка сечогінна властивість огірків і їх насиченість калієм роблять огірки незамінними в харчуванні людей із серцево-судинними захворюваннями, особливо такими, що супроводжуються набряками.
Як прекрасний загальнозміцнювальний засіб огірок корисний за туберкульозу, катару верхніх дихальних шляхів.
Корисні огірки і для шлунково-кишкового тракту. Вони підвищують кислотність шлункового соку, стимулюють моторну функцію кишечнику, а ферменти, що містяться в огірках, поліпшують засвоєння тваринних білків, а також сповільнюють перетворення вуглеводів на жири, що корисно людям, які хворіють на ожиріння і хочуть схуднути. Клітковина, яка міститься в огірках, виводить з організму «поганий» холестерин.
Огіркове пюре містить велику кількість клітковини, яка м’яко заспокоює запалення і покращує перистальтику кишечнику, тому огірки рекомендують вживати в їжу у випадках колітів, особливо спастичних.
Свіжий сік огірків – хороший засіб від шлунково-кишкових кольок.
Компреси зі свіжих огірків допомагають від опіків, а також використовуються для боротьби з вуграми і деякими захворюваннями шкіри.
Свіжий сік в суміші з медом – хороший засіб від кашлю (2-3 ст. л. огіркового соку 2-3 рази в день).
Огірки корисні для огрядних людей, оскільки внаслідок їх регулярного споживання в організмі знижується перетворення вуглеводів на жири, виводиться надлишок води і солей натрію, що сприяє усуненню набряків за декомпенсації серцевої діяльності.
Огірковий сік використовують як прекрасний жарознижувальний засіб не тільки за лихоманки, а й від опіків.
Якщо щодня пити огірковий сік, то у вас, безсумнівно, стане менше каменів у жовчному міхурі та жовчовивідних протоках. Тільки не перестарайтеся: надто велика кількість огіркового соку замість м’якого розщеплення каменів може викликати їх рух, а це загрожує ускладненнями.
Обережно, огірки!
Матерям, що годують, слід з обережністю додавати в раціон огірки, оскільки речовини, що входять до їхнього складу, можуть викликати у дитини бурчання, спастичні болі і розлад шлунка.
Огірки не рекомендують і у випадках:
- гастритів з підвищеною кислотністю, ентеритів та гострих колітів, а також виразкової хвороби шлунка
- нефриту, сечокам’яної хвороби та ниркової недостатності
- гепатиту
- холециститу і дискінезії жовчних протоків
Протипоказані солоні й мариновані огірки за захворювань шлунка, кишечнику, печінки, пороків серця, порушень водно-сольового обміну, зниження функції щитовидної залози, атеросклерозу і гіпертонії.
Огірки у косметології
У косметиці використовуються сік, м’якоть, шкірка огірків, а також насіння.
Огірковий сік чудово зволожує, відбілює та охолоджує шкіру, звужує її пори.
Відома прекрасна стимулююча дія на шкіру суміші огіркового пюре та каоліну (білої глини). Після таких масок шкіра омолоджується. Саме через це огіркові маски і лосьйони широко вживають в косметології.
А якщо ваша шкіра схильна до появи прищів і вугрів, вам обов’язково мінімум три рази на день за 30-40 хв до їди з’їдати по одному огірку середньої величини, але тільки зі шкіркою і абсолютно без солі.
З натертих разом зі шкіркою огірків можна приготувати настій, який використовується проти вугрового висипу: 4 столові ложки огіркової кашки залити 2 склянками окропу, настояти 4 години, процідити і прикладати до обличчя за допомогою марлевої серветки, складеної у 3-4 шари.
Якщо ж вам заважають мішки під очима, зробіть аплікації зі свіжого огіркового соку на всю поверхню шкіри біля очей хоча б на 10-15 хв, і ваші набряки зникнуть (якщо вони не викликані більш серйозними захворюваннями, наприклад, хворобами нирок).
Шкірку огірка накласти на шию, прикрити шматком тканини і через 10 хвилин зняти. В результаті шкіра стане свіжою і гладкою.
Шматочок огірка товщиною 3 см очистити від шкірки, покласти в чашку, залити лимонним соком і дати настоятися протягом години. Цим шматочком протерти обличчя. Через 30 хвилин вмитися теплою водою. Процедура добре впливає на будь-яку шкіру обличчя.
Розрізаним огірком добре протирати шкіру обличчя від ластовиння та пігментних плям. Давши соку підсохнути (5-10 хвилин), вмитися теплою водою. Ця процедура також освіжає шкіру обличчя в літній час за надмірної пітливості.
Для додання білизни шкірі обличчя, а також від вугрів, веснянок, пігментних плям, засмаги рекомендується кілька разів на день протирати її таким лосьйоном: 50 г свіжої огіркової шкірки залити склянкою води кімнатної температури, настояти протягом шести годин, процідити.
Для знебарвлення веснянок і від засмаги застосовується настоянка огіркового насіння. Готують її на горілці або 40%-му спирті (1:10), настоюють 2 тижні, проціджують і перед використанням розбавляють водою (1:10). Настоєм щодня рекомендується протирати обличчя до отримання потрібного ефекту або на 5-10 хвилин накладати маску, змочуючи в настоянці вату або марлю.
До горнятка свіжого некип’яченого молока додати кілька шматочків огірка, потримати півгодини, потім молоко відцідити і використовувати для протирання сухої шкіри. Його можна зберігати в холодильнику не довше ніж 2-3 дні.
Для будь-якої шкіри підходить маска, приготовлена із чайної ложки розтертого огірка, чайної ложки сметани і жовтка курячого яйця. Суміш нанести на обличчя на 20-30 хвилин, змити теплою водою.
В розтертий жовток одного яйця додати чайну ложку огіркового соку. Суміш нанести на обличчя на 10-20 хвилин, змити спочатку теплою, а потім холодною водою. Маска застосовується для нормальної, сухої, прив’ялої та зморшкуватої шкіри.
Змішати столову ложку огіркового соку з ложкою мигдалевої або оливкової олії. Нанести на обличчя і через півгодини змити спочатку теплою, а потім холодною водою. Процедура пом’якшує загрубілу шкіру обличчя, надає їй бархатистості. Застосовується для сухої шкіри.
Людям з тонкою чутливою шкірою корисна маска, приготовлена з сиру, меду і соку огірка. Чайну ложку сиру розтерти з такою ж кількістю рідкого меду і додати 2 чайні ложки огіркового соку. Нанести цю суміш на шкіру обличчя. Через 10-15 хвилин змити холодною водою.
Шматочком огірка корисно притирати загрубілу, суху та обвітрену шкіру рук. Після цієї процедури руки рекомендується змастити лосьйоном з рівних частин гліцерину та лимонного соку.
Підготувала Галина Вербицька.