Передплата 2024 «Добра кухня»

Глінтвейн зігріє до глибини душі

У Європі гаряче вино вважають головним напоєм Різдва

Глінтвейн
Глінтвейн

У холоднечу і сльоту цей чудовий гарячий напій підніме настрій і зігріє не лише до кінчиків пальців, а й до глибини душі.

Пити вино теплим, рясно присмачивши його медом і спеціями, навчилися ста­родавні римляни, а від них — ні­мецькі племена, що зруйнува­ли Римську імперію. Недарма глінтвейн чи глю-вайн (Glühwein від glühender Wein — гаряче вино) і сьогодні дуже люблять саме у німецькомовних країнах. Втім, у Європі глінтвейн вважають го­ловним напоєм Різдва.

У XVI ст. на баварських зем­лях був закон, який регулював якість продукту: глю-вайн нео­дмінно мав бути прозорим і міц­ністю від 7% до 12%, відтоді це вважалося еталоном класично­го глінтвейну, хоча у німецьких варіаціях спеції у вино додають досить скупо.

Англійці вважають, що буяння прянощів так необхідне для га­рячого вина, як для лондонської зими — холодний дощ. Тому ти­повий англійський глінтвейн (який там називають mulled wine) такий пекучий у всіх сен­сах: вино, що кипить, обпалює губи, а прянощі - горло.

Звичай додавати у вино «щось міцніше» був й у сканди­навських країнах. У Фінляндії та Швеції, де також можна добряче замерзнути, глінтвейн назива­ють глегге, або глек, і міцний ал­коголь вважають обов’язковою частиною його рецептури. Чер­воне вино варять зі спеціями, потім остуджують, проціджують, знову нагрівають і закріплюють чарочкою бренді або рому.

І, звичайно, свій варіант глінт­вейну є у французів, вони нази­вають його просто гаряче вино, vin chaud. Варто наслідувати французьку пораду і не марну­вати гроші на дороге вино, пря­нощі все одно заглушать алко­гольну основу. Цілком підійде ординарне сапераві або мер­ло з пакета, головне — натураль­не і краще сухе: солодке вино гірше переносить нагрівання, і похмілля від такого глінтвейну буде злішим.

І у Франції, і в Англії глінтвейн роблять не лише з вина, а й із сидру та пива.

Градус вина має бути при­стойним — 7−12 оборотів, ал­коголь під час варіння ви­паровується, тому замість зігрівального напою для дорос­лих ви ризикуєте отримати ди­тячий компот.

Класичний набір спецій для глінтвейну у всьому світі при­близно однаковий — суміші складають із кориці, карда­мону, гвоздики, бадьяну, дух­мяного перцю, анісу, коріан­дру, кмину у різних варіаціях. І у жодному разі не варто ви­користовувати мелені пряно­щі, їх важко відцідити з готово­го глінтвейну. Не варто брати в магазині спеції для глінтвей­ну в готовому наборі, не ви­ключено, що вони пролежали на прилавку з минулого Різд­ва. Значно цікавіше зібра­ти ароматичний букет само­му, тоді ви точно знатимете, що він віддасть вину свій пря­ний дух. Але не варто додавати більш ніж 5 різних спецій, а то напій нагадуватиме одеколон.

Найчастіше у вино дода­ють часточки апельсина, лимо­на або лише цедру. Іноді яблука, груші, ананас. Прикрасять смак напою й сухофрукти — родзин­ки, інжир, курага.

Фахівці радять керуватися принципом — вино окремо, а всі добавки — окремо. Тобто вино краще прогріти в одній каструлі, а спеції та фрукти — в іншій, до­давши до неї апельсинового або яблучного соку, дати їм настоя­тися, а потім процідити. І зміша­ти пряний відвар із уже прогрі­тим вином. Але якщо ви додаєте часточки цитрусових із цедрою, довго настоювати не треба, бо напій гірчитиме.

Кількість цукру в глінтвейні - справа смаку. 2 ложки звичай­ного цукру на пляшку вина (750 мл), так глінтвейн не буде від­верто кислити, але й не вийде нудотним. Замість білого, мож­на додати коричневий цукор — тоді у глінтвейну з’явиться ще й легкий смак карамелі. Або замі­нити цукор на мед — але додати його не у вино, як цукор, а вже в готовий напій.

Головне, вино не варити, а прогріти рівно до того моменту, коли з дна почнуть підніматися перші боязкі бульбашки.

За традицією подають глінт­вейн у товстостінних келихах або в чашках з ручкою для кави по-ірландськи. Обов’язково прозорих — щоб усі змогли на­солодитися переливами відтін­ків рубіну.

Глінтвейн із червоного вина

1 пляшка червоного сухого вина, 2 апельсини, 1 лимон, 1 зелене яблуко, 4 ягоди чор­носливу, 4 ст. ложки меду, 2 палички кориці, 2 зірочки ба­дьяну, 5−10 бутонів гвоздики.

Залити корицю, гвоздику, бадьян та чорнослив у вели­кому сотейнику ½ л холодної води, довести до кипіння. Дода­ти мед, варити на малому вогні 10 хв.

Апельсини та лимон вимити щіткою і нарізати скибочками. Яблуко очистити від серцеви­ни, нарізати часточками. Дода­ти у сотейник, варити ще 5−7 хв на середньому вогні.

Влити червоне вино, довести майже до кипіння (не кип’ятити!) і відразу ж розлити у жаростійкі кухлі або келихи. Не нагрівати глінтвейн повторно!

«Копчений» глінтвейн із чорносливом

5 г чорного чаю, 50 мл вишневого соку, 20 г меду, 50 мл червоного сухо­го вина, 50 г апельсина, 4 ягоди чор­носливу, 1 паличка кориці або 2 г по­рошку.

Вишневий сік нагріти, але не кип’ятити, заварити чорний чай, дати на­стоятися 5−7 хв.

Додати вино, мед, корицю, нарізаний апельсин і чорнослив, нагріти, не дово­дячи до кипіння. Дати суміші настоятися 10−15 хв.