Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І знову валютні «страшилки»...

Поки українці думають-гадають, стануть чи ні законами внесені до парламенту законопроекти про податок із продажу валюти (чи то 15, чи то 10 відсотків у Пенсійний фонд), країною прокотилася нова валютна “страшилка”.

Джерело походження нової чутки — начебто серйозне видання Forbes. «Один із варіантів — підвищити розмір гарантій за гривневими депозитами до 250 тисяч гривень і одночасно понизити компенсації за доларовими вкладами», — повідомило джерело видання у Національному банку. І попередило: валютні депозити взагалі можуть позбавити гарантій...

Реальність цієї перспективи підтвердив у коментарі для Forbes перший віце-президент Асоціації українських банків Володимир Бондар: «Була така ідея, обговорювалася ще й можливість введення обов’язкової конвертації у гривні відсотків за доларовими депозитами». Утім, через кілька годин прес-служба НБУ чергову валютну “страшилку” спростувала: «Питання не розглядається, оскільки відсутні об’єктивні економічні передумови для зазначених дій».

Які висновки? Їх кілька. Перший — фінанси справді співають романси. Через падіння українського експорту прихід валюти в країну суттєво скоротився, дефіцит платіжного балансу зростає, а з ним і попит на валюту. Аби не допустити обвалу курсу гривні, НБУ витрачає золотовалютні резерви, а ця діжка не бездонна... Другий висновок — керівництво НБУ намагається вплинути на валютний ринок у тому числі й вищезгаданими “страшилками”. Почують українці про податок на продаж валюти, побіжать з переляку продавати “зелені”, і буде курсу гривні допомога. Дізнаються про те, що валютні депозити позбавлять гарантій на випадок “падіння” банку, в якому вони “лежать”, — і познімають швиденько українці долари-євро з рахунків, аби перевести гроші у депозити гривневі. Знову ж таки, курсу гривні на користь...

Чи справдяться надії керівників НБУ на ефективність цих “страшилок”? Сумнівно. Хоча, не виключено, якийсь відсоток власників іноземних купюр таки побіжить у кантор здавати долари-євро... Чи можуть валютні “страшилки” стати врешті-решт законами? Також під сумнівом. Хоча виключати цього на сто відсотків не можна... Ми ж не думали, що ідея про 15% податку на продаж валюти може стати законопроектом, внесеним у Раду. А це сталося.

Схожі новини