Передплата 2024 ВЗ

«Український вибір» насправді російський

Великі Й МАЛІ білборди зі загадковою фразою “Країною керуєш ти, а не ті, кого ти обираєш” дивують українців уже давно.

“Це ж скільки грошей треба, аби всю Україну цим заставити?”- дивуються одні. “І для чого це Віктору Медведчуку? На парламентські ж вибори не пішов”,- знизують плечима інші... Нарешті, екс¬глава адміністрації Леоніда Кучми дав інтерв’ю “5 каналу”. Отже, що ж це за “Український вибір” такий?

«Єдиний вихід для економіки України сьогодні є вступ до Митного союзу,- заявив Медведчук.- Тому що Митний союз визначає в сьогоднішніх економічних умовах світової кризи можливості розвитку нашої економіки, високотехнологічних галузей. Таких як авіабудування, суднобудування, ракети, космос, ВПК і багато іншого, продукція яких потрібна тільки в країнах Митного союзу і не потрібна в Євросоюзі».

Жодної сенсації, як бачимо, немає. “Український вибір” Віктора Медведчука залишається вибором однозначно російським. Вступ до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану поставить жирний хрест на планах Києва створити з ЄС зону вільної торгівлі. А значить, і на парафованій, але ще не підписаній Угоді про асоціацію України з Євросоюзом... Підтримує “Український вибір” і особливий статус російської мови: за словами Медведчука, за державний статус російської мови виступають до 40% населення України, і ще до 30%- за спеціальний регіональний статус.

Недавній візит президента Росії Володимира Путіна у кримський палац Віктора Медведчука підтвердив: саме екс-лідер спочилої СДПУ (о) є для Кремля найбільш прийнятним українським політиком. Про ту зустріч із Путіним Медведчук говорив із очевидним задоволенням: “Розмовляли про те, як було би добре, якби відносини Росії та України змінились на краще. І я вірю в те, що так і буде, до того ж найближчим часом. Є шляхи економічної співпраці, економічної інтеграції, Митний союз, ті ж питання, пов’язані з газовою сферою, з ціною на газ, про яку так люблять говорити на всіх каналах”...

Саме Митний союз і газове питання змушують Кремль поступово переключатися з Януковича на Медведчука. Як не заманюють Януковича в Митний союз, спокушаючи зниженням ціни на газ, той наразі не погоджується. В уряді України заявили, що наступного року “Нафтогаз” купить у “Газпрому” не більше 20 мільярдів кубів газу (Янукович казав навіть про 18 мільярдів). “Нафтогаз” натомість купуватиме газ у Німеччині, Київ збільшить видобуток блакитного палива на шельфі Чорного моря і збудує термінал для прийому зрідженого газу. “Газпром”, звісно, може судитися з “Нафтогазом”, але перспективи виграти в Стокгольмі цю судову справу, кажуть експерти, в “Газпрому” вельми туманні... З точки зору Москви, Янукович не виправдав сподівань, а Медведчук займає більш конструктивну позицію. От і робить Кремль свій “Український вибір”...

Схожі новини