Передплата 2024 ВЗ

«Засівав» Іванішвілі в Грузії щедро...

Можливо, президент Грузії Михаїл Саакашвілі вже шкодує про те, що два роки тому депутати правлячої партії “Національний рух” внесли зміни до конституції, згідно з якими Грузія з 1 січня 2013 року буде не президентською, а парламентською республікою.

Наступного року завершується другий, останній президентський термін Саакашвілі. Тож думали, очевидно, що Міхо (або хтось із його найближчих соратників) стане прем’єром... Не так сталося, як гадалося. Партія Саакашвілі програла парламентські вибори, тож уряд очолить лідер політичної сили “Грузинська мрія” — мільярдер Бідзіна Іванішвілі.

Якою буде Грузія Іванішвілі, судити рано. Щоправда, деякі факти з біографії Іванішвілі вже нині дозволяють припустити, що буде вона інакшою, ніж була Грузія Саакашвілі. Свої величезні статки (за даними “Форбс”, в Іванішвілі понад шість мільярдів доларів) 55-річний лідер “Грузинської мрії” сколотив у 90-х роках у Росії. Як пишуть ЗМІ, Іванішвілі “піднявся” на аптеках і нерухомості, а згодом заснував банк “Російський кредит”. Цій фінансовій установі особливо “поперло”, коли через неї пішли бюджетні гроші на “відбудову Чечні”... Напередодні останніх президентських виборів у Росії Іванішвілі вітав можливе обрання Володимира Путіна. Мовляв, той подолає корупцію, демократизує Росію і подружиться із Заходом... “Грузинська мрія” не перемогла би правлячу партію, якби не скандал із тортурами в тбіліській в’язниці, що вибухнув за десять днів до виборів. Тюремне відео стало надбанням широкої громадськості, ймовірно, не без сприяння ув’язнених за президентства Саакашвілі “злодіїв у законі”...

До і під час виборчої кампанії Іванішвілі за свої кош­ти будував школи, дороги, лікарні... У Зугдіді на заході Грузії обіцяє, знову ж таки начебто за свій кошт, звести сучасний медичний центр... Іншими словами, Іванішвілі щедро “засівав” виборців — так само, як це роблять зараз деякі кандидати-“самовисуванці” на виборчих округах в Україні. Ну, хіба що масштаби “засіву” не ті, і наші все більше не свої, а державні гроші воліють “роздавати”... Хоча, з походженням коштів, якими купив симпатії багатьох грузинів Іванішвілі, також не все зрозуміло. Прихильники Саакашвілі впевнені, що це кошти Кремля, який, поставивши Іванішвлі, намагатиметься ліквідувати завоювання Революції троянд і знову підкорити Грузію... Так чи інакше, такі ось “засівання” — дуже небезпечна штука. Насамперед для виборця. За великим рахунком, “засівальнику” вигідно, аби виборці протягом його каденції залишалися бідними. Адже такими їх буде дешевше купити перед наступними виборами.

...У деяких європейських ЗМІ уже написали про “перемогу грузинської демократії”. Вождь більшовиків Ленін називав свого часу таких писак “корисними ідіотами”... Краще б написали про своїх нерішучих нездар-“лідерів”! Про політичних імпотентів Саркозі й Меркель, які під тиском свого друга Путіна не надали Грузії (і Україні) План дій щодо членства в НАТО. А потім “проковтнули” російську агресію проти Грузії... І ось результат: доля грузинської демократії, якою так “переймається” Європа, під великим знаком запитання.

Схожі новини