Передплатити Підтримати

Свято просто неба під драйвову музику

У Славському фестивалили понад 10 тисяч осіб

Фото з відкритих джерел

Відгуляли, відтанцювали, поласували місцевими смаколиками і привезли додому гори вражень. Справжній український фестиваль просто неба відбувся цими вихідними у Карпатах — «Славсько ФАНК».

Яскраві водоспади хі­тів незрівнянної краси, екстравагантні виши­ті костюми і феєричні кліпи, зняті на лоні карпатської при­роди, — це все про українську музику 60−70-х. Фестиваль зі­брав плеяду українських вико­навців. На головній сцені ви­ступали «Воплі Відоплясова», LATEXFAUNA, Зіновій Гучок, Степан Гіга, Our Atlantic, ВІА «Кобза», Василь Зінкевич, ВІА «Арніка», Dj C.J. PLUS -DJ Max Naumenko, а також народні колективи. Проєкт «Славсько ФАНК» реалізовано у межах партнерської програми «Куль­тура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агент­ства розвитку туризму.

— Новинкою теперішньо­го фестивалю стало облашту­вання гастрономічного міс­течка «Фуд-Корд» поруч зі співочим полем та проведен­ня симпозіуму відомих скуль­пторів, роботи яких прикра­сили центральну алею. За попередніми підрахунками, фестиваль відвідало понад десять тисяч осіб! — розповів голова Славської ОТГ Воло­димир Бега.

Тут ще й можна було спро­бувати навиків традиційних бойківських ремесел: гон­чарства, виготовлення деко­ративних свічок. Також гості активно проводили свій фес­тивальний час за стрільбою з лука. На кожному з майстер- класів інструктори пояснюва­ли і показували, як творити.

За давньою українською традицією, жодне свято не відбувалося без ярмарку. «Славсько ФАНК» не став ви­нятком. Гості могли придбати різноманітні речі на свій смак: від авторського традиційного намиста до сучасних україн­ських коміксів.

І, звісно ж, який же фести­валь без гостини. Цього разу на фуд-зоні фестивалю мож­на було скуштувати різнома­нітні страви від Street Food So Good Festival. Гості смаку­вали просто неба під драй­вову музику порося на рожні, банош, шашлик, маринова­ний у коноплі, м’ясо на манга­лі, рульку, куліш, плов, італій­ську піцу, крильця баффало, польський бігос… Усі отрима­ли масу смачних вражень!

Місцеві майстрині також частували гостей стравами бойківської кухні. І гості пере­коналися: традиційні бойків­ські страви — смачні і ситні.

Знайомимося з однією із місцевих господинь. Це Окса­на Винник, яка працює дирек­тором комунального закладу «Публічна шкільна бібліотека Славської селищної ради». Пані Оксана теж займається туризмом, приймає відпочи­вальників. А найголовніше — знає багато автентичних бой­ківських рецептів, часто готує за ними страви, які смакують гостям, котрі навідуються до туристичного Славського. Це і традиційна грибова юшка, у складі якої має бути багато грибів, і серед них неодмінно білі. У карпатському грибному краї кожна господиня має свій рецепт. Пані Оксана поді­лилася з нами рецептом, який їй передала ще бабуся. Також бойки готують багато страв із борошна, картоплі, сиру, зе­лені. Страви доволі прості, але неймовірно смачні.

Грибова юшка

100 г сушених (серед них і білих) грибів, 1 морквина, 2 ст. ложки борошна, 0,5 склянки сметани, 2 ст. лож­ки олії, сіль і перець — до смаку, пучок зелені — для прикраси.

Замочити сушені гриби і залишити на ніч. Зварити гри­би, відкинути їх на друшляк і нарізати.

Нарізані гриби знову кину­ти у воду. Поки вони киплять, 2 ложки борошна збити зі сме­таною та влити у юшку. Вари­ти 10 хвилин.

Окремо спасерувати на па­тельні упродовж 3−5 хв натер­ту моркву і теж влити у юшку.

Варити ще 10 хв.

Скуштувати на смак, посо­лити і поперчити.

Готова грибна юшка має настоятися хоча б 10 хвилин.

Прикрасити юшку зеленню і подавати.

Лиганці

3 кг картоплі, 2 яйця, 1 ст. ложка картопляного крохмалю, сіль — до смаку, 500 г сиру, 3 зубчики часни­ку, 1 цибулина, кріп, 2 яйця; шкварки зі 100 г сала і 1 ци­булини.

Зварити очищену карто­плю. Ще гарячою змолоти на м’ясорубці.

Додати на 3 кг картоплі 2 яйця, солі — до смаку і карто­пляний крохмаль.

Замісити тісто, щоб не при­липало до рук.

Зробити валик, нарізати його ножем на зразок круглих вареників.

Всередину покласти сир, можна сир із кропом або час­ником, сир з яйцями.

З них сформувати круглий вареник, варити у киплячій солоній воді 3 хв.

Подавати зі шкварками і підсмаженою цибулею.

Читайте також: Чудова рослина — ожина