Передплатити Підтримати

Як пережити спеку?

Спекотна погода – неабиякий ризик для здоров’я

Фото ВВС

Щоб полегшити самопочуття, «з 11 до 17 години бажано перебувати в приміщенні або в тіні, кожні п’ятнадцять хвилин пити по 100−120 мл рідини і якомога частіше приймати прохолодний душ. Якщо у спеку ви змушені працювати, час від часу обтирайте прохолодною водою руки, скроні, шию», — рекомендує кардіолог вищої категорії Олена Чорній.

— Кому слід бути найбільш обереж­ним у спекотну погоду?

— Від спеки особливо страждають хво­рі зі серцево-судинною недостатністю, оскільки однією з головних рекомендацій для цієї категорії хворих, особливо для тих, у кого вже 3−4 ступінь захворюван­ня, є обмеження споживання рідини, — у них скорочувальна здатність серця низь­ка. Окрім теплового й сонячного ударів, ще одна серйозна небезпека, спричине­на високою температурою повітря, — так звана погодна гіпоксія, коли вміст кисню у повітрі знижується. Навіть практично здоровим і молодим дихати важко — «не вистачає повітря», людина відчуває слаб­кість, сонливість. У кого хронічні про­блеми зі здоров’ям, нездужання поси­люється: частішають напади стенокардії, є значні коливання артеріального тиску. Шкідлива не стільки сама спека, скільки її тривалість. Людина втомлюється, оскіль­ки це стресова дія. Організм включає свої компенсаторні сили, але вони, зрештою, виснажуються.

— Чим відрізняється сонячний удар від теплового?

— Людина може постраждати від спеки не лише коли перебуває під палючим сон­цем, — достатньо деякий час побути в за­критому задушливому приміщенні: в офісі або ж у заторі, у громадському транспор­ті. Першими ознаками є різка слабкість, сонливість, запаморочення, головний біль. Потім шкіра червоніє, а темпера­тура тіла може сягати сорока градусів. Якщо не надати допомогу, у потерпілого з’являються галюцинації, марення, шкіра блідне, на ній виступає холодний липкий піт, пульс стає частим, але дуже слабким.

— Як допомогти людині, в якої став­ся сонячний або тепловий удар?

— Однозначно, викликати «швидку», а до приїзду медиків потерпілого необхід­но терміново перенести в тінь або про­холодне приміщення, вкласти на спину, поклавши голову на підвищення. Тіло обтерти холодною водою, а на голову покласти холодний компрес. Хворий по­винен випити якомога більше прохолод­ної води, а також настоянку валеріани — 15−20 крапель на 1/3 скл. води. Змочену нашатирним спиртом ватку кілька разів підносять до носа потерпілого, поки не нормалізується дихання. В екстрених випадках, коли людина довго не опри­томнює, слабо відчувається пульс, необ­хідно зробити штучне дихання, закритий масаж серця.

— Як підтримати організм?

— Перше і найголовніше — виконувати всі призначення лікаря й не переривати медикаментозне лікування. Друге — яко­мога менше у спеку бувайте на вулиці. Якщо вже довелося вийти, намагайтеся бути в тіні і не потрапляти під прямі проме­ні сонця. Не забувайте про холодні комп­реси або обгортання мокрими холодними рушниками, обтирайте тіло прохолодною водою, робіть ванночки для ніг. Дуже до­помагає у спеку душ, краще — контраст­ний. З ранку і ввечері — обов’язково, і ще за кожної нагоди протягом дня. Перші струмені води — теплі, потім холодніші. Різницю температур збільшуйте посту­пово. Ранковий душ закінчуйте прохо­лодною водою, вечірній — теплою. Пити можна потроху і маленькими ковтками. Щоб позбутися спраги, можна їсти фрук­ти, особливо яблука. Ще один важливий момент: у спеку через надмірне потовиді­лення в організмі відбуваються електро­літні порушення, виникає небезпека утво­рення тромбів, які можуть «закупорити» будь-який орган, насамперед серце і мо­зок. Тому необхідно приймати препарати, які, кажучи по-простому, «розріджують» кров, наприклад, добре всім відомий ас­пірин.

— Яких продуктів слід взагалі уника­ти, а споживання яких варто збільши­ти?

— Обмежте споживання м’яса і тва­ринних жирів, віддавайте перевагу рос­линній та молочній їжі. Не забувайте про кисломолочні продукти, — кефір, ряжанка чудово тамують спрагу і є корисними для організму. Основний принцип — легка їжа малими порціями. Згадайте про холодні перші страви — борщок, окрошку, щав­левий борщ — вони особливо корисні у спеку. Також необхідно контролювати кількість кухонної солі в раціоні: чим мен­ше її з’їсть людина, тим менше рідини за­тримає організм у вигляді набряків, а зна­чить, тим меншим буде навантаження на серце і судини.

У спекотну погоду людина повинна пити, навіть якщо не відчуває спраги. Тим, хто страждає від серцево-судинних захворювань і кому зазвичай не рекомен­дується пити більш ніж 1,5 л, можна збіль­шити цю норму на 1 склянку рідини. Най­краще — вода з соком цитрини або квас, натуральні соки, краще наполовину роз­бавлені водою, морси, нектари та інше питво з високим вмістом вітамінів, солей і мікро- та макроелементів, особливо маг­нію і калію (слабогазована або негазова­на мінеральна вода, зелений чай). Опти­мальною залишається звичайна чиста питна вода кімнатної температури.

Читайте також: Морська вода позбавить синдрому «вічної втоми»