Передплатити Підтримати

Закарпатська полуниця – 75 гривень, іспанська черешня – 450!

На продуктовому ринку подешевшали домашні яйця, але подорожчали городні овочі нового врожаю

Продавці закарпатської полуниці на торг не нарікають. Фото автора

За кілька днів до літа на продуктових ринках України кардинально змінилася цінова політика. Якщо ще тиждень-півтора тому домашні яйця коштували 3−3,50 грн за штуку, то тепер подешевшали до 2,50 грн. Значно подешевшала і городня зелень — з п’яти до трьох гривень за пучок, а дехто продає на акційних умовах — два пучки за «п'ятку». Свіже м’ясо телятини і свинини теж тримає стабільну цінову планку: кіло свинячої шинки — 100 гривень, телячої — 150−160 грн. Покупці кажуть, найближчим часом м’ясо не буде дорожчати, бо зараз на нього хороший попит і на ринку його вдосталь.

…На Привокзальному ринку покупців не над­то багато, а ось продуктових наборів вдосталь на будь-який смак і гаманець. У попиті — сезонні фрукти. На прилавках закарпатська полуниця — в середньому по 75 гривень за кілограм: великі гарні ягоди продають по 80 гривень, дрібні ягоди не першої свіжості — 60−70 гривень за кілограм. Зауважила, що продавці полуниці неабияк конку­рують за свого покупця. Кожен як може припро­шує купити саме у нього. Я придбала полуницю, упаковану у спеціальну пластикову тару, заплати­ла 50 гривень. Львів’яни активно купують сезонну ягоду, дехто бере по два кілограми.

Фото автора

Продавці задоволені торгом. На одному з прилав­ків ринку побачила красиву черешню і зацікавилася цим вітамінним товаром. «Це іспанська, перший урожай, — сказала продавчиня Світлана. — За кілограм — 450 гри­вень». Я була вражена ціною, але продавчиня сказала, що вартість виправдана. Мовляв, закарпатська черешня ще буде не скоро, бо через холодну весну там затримав­ся сезон. Нашу розмову почула продавчиня сусідньої «фруктової» ятки і запросила до себе, щоб показати аль­тернативний варіант — іспанську лохину по 350 гривень за кілограм. «Треба бути останнім вар’ятом, щоб купити черешню по 450 гривень, коли лохина дешевша і корис­ніша», — сказала жінка. 450 гривень за кіло черешні — не межа. Для порівняння, у деяких продуктових супермар­кетах цю ягоду продають по 74 гривні за сто грамів…

У продажу є іспанські абрикоси — 120 гривень за кіло­грам. Цитрусові не подорожчали: апельсини — 40−45 гри­вень, лимони — 50, ківі — 55.

«Борщовий набір» старого урожаю не піднявся у ціні. Картопля — 15 гривень за кілограм, буряк — 10−13, капус­та — 7, молода капуста коштує дорожче — 18 гривень за кіло. Кілограм домашньої старої цибулі — 15−16 грн, морк­ва — 15.

У продажу з’явилися овочі «борщового набору» ново­го урожаю, їх ціна значно вища, ніж старого урожаю. Кіло­грам буряка — 35 грн, морква по 40 грн. Приємно вразила ціна молодої картоплі — 20 гривень за кілограм.

Покупці налягають на городню редиску, яка теж поде­шевшала щонайменше на 5 грн. Зараз за пучок редиски просять «десятку», а дехто продає і по 8 грн.