Передплатити Підтримати

«Базарні» паски – від 45 гривень, баранці – 25

На ринку суттєво подорожчали бурячки з хроном: півлітрова банка... 50 гривень. А шинки-ковбаси тримаються у ціні

Фото автора

Напередодні Великодніх свят на продуктових ринках дорожчають усі «ходові» товари — яйця, м’ясне, паски, молочні продукти… Щоб зекономити на святковому столі 20−30%, треба затоварюватися заздалегідь. Цьогоріч на ціни вплинув також коронавірусний локдаун.

Покупців на львівському Привок­зальному ринку традиційно багато. При вході на базар не міряють тем­пературу, але звертають увагу на «маско­вий режим». Зауважила, що усі покупці ходять у масках, але деякі продавці не­хтують цим. У когось маска приспущена, у декого її взагалі немає… Але є окремі продавці, які працюють не лише у хоро­ших респіраторах, а й у рукавичках. На жаль, про безпечну соціальну дистанцію на Привокзальному ринку ніхто навіть не чув. Біля яток з товарами покупці у тісній купі перебирають овочі, фрукти…

Цьогоріч покупці стали економити на продуктах для святкового столу. Продав­ці кажуть: якщо минулих років купували по кілька пасок, то тепер одну-дві, і то не­величкі — найдешевші. На ринку пасок на будь-який смак і гаманець. У середньо­му паски коштують 45−90 гривень. Крім пасок із хлібозаводів, на ринку є чима­ло святкової здоби від господинь. Одна продавчиня мене заінтригувала: «Пані, купіть авторську паску господині Вікторії, яка спекла її за старовинним рецептом у печі на дровах. Паска без хімії. Коштує недорого — 120 гривень!». Крім пасок, на ринку не бракує і печених баранців, деко­рованих барвінком. За штуку правлять 25 гривень. Така ціна була й торік.

Домашні яйця — 5 гривень за штуку, але можна виторгувати за 4,5 грн. Фер­мерські яйця — 3,8−4 грн. Продавці ка­жуть, торг іде добре. Господині купують щонайменше по три лотки яєць. Піс­ля свят цей товар буде вже не настільки популярним… Домашній сир — 100−120 гривень за кілограм, домашнє масло — 150−160 грн за кіло.

До кошика традиційно кладуть хрін. На ринку за штуку правлять 15−20 грн, або 100 гривень за кілограм. Хрін роз­бирають, як гарячі пиріжки. Мене роз­чарувала ціна на бурячки з хроном. Ще минулого тижня півлітрова банка гото­вої страви коштувала 35 гривень, а цьо­го тижня — 50… Продавці кажуть, за день-два до Пасхи пікантні бурячки до­рожчають на 5−10 гривень, бо цей про­дукт популярний. Щоб зекономити на бурячках, вирішила придбати буряки і самостійно приготувати їх вдома. Та на­передодні свят буряки подорожчали що­найменше на три гривні. За кіло просять 15−16 грн, бо домашні і без хімії.

Решта компонентів «борщового на­бору» не подорожчали. А ось несезон­ні овочі підросли в ціні: баклажани — 65 грн, цукіні — 85, кабачок — 80, броколі — 80, цвітна капуста — 75. У попиті — мікро­зелень (35 гривень за упаковку).

У м’ясному відділі ринку атмосфера традиційна — покупці намагаються за­стрибнути в останній вагон потяга… Ціни на м’ясо приємно вразили. Кіло свинячої шинки — 95−110 грн, ребра — 85, шпон­дер — 90. Теляча шинка — 165 грн, фарш — 75 грн. За кілограм вудженої ковбаси правлять від 150 гривень. Є і дешевші ва­ріанти ковбас для кошика, але їх якість сумнівна. Копчена шинка — 180 гривень, полядвиця дорожча — 220 грн.