Передплатити Підтримати

«У таке дороге пальто одягнена, а шматок м’яса купити не можеш!»

Після свят продавці на Привокзальному ринку скаржаться: «Люди крутять носом і не купують»...

У ролі “покупця” – собака. Після свят клієнтів на Привокзальному ринку мало. Фото автора

Журналістка «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок на закупи: чи вдарив локдаун по прибутках продавців? Які продукти зараз купують українці?

Продавці нарікають на поганий торг і брак клі­єнтів. «Настрій знижу­ється, коли люди приходять, питають про ціну, крутять но­сом і все-таки нічого не ку­пують, — нарікає 57-річний Василь, який чимало років торгує на ринку молочними продуктами. — У нас товари не подорожчали. Якщо підніме­мо ціни на базарні продукти, то взагалі будемо у збитках».

Атмосфера серед продавців не надто позитивна. З пенсіо­нерами спілкуються на висо­ких тонах, нарікають, що ті за­надто торгуються… У м’ясному відділі вирішила сфотографу­вати самотнього собаку, який сидів серед прилавків і ніби просив чогось смачненького. На це відреагувала продавчи­ня м’яса: «Пані, хто вам дозво­лив фотографувати у критому ринку? Це наш собака! Прошу дати десять гривень за фото… У таке дороге пальто одягнена, а шматок м’яса у нас не можеш купити».

Не усі продавці Привокзаль­ного ринку працюють у масках та рукавицях. Найгірша ситу­ація — у м’ясному відділі. По­казують товар голими рука­ми… Не всюди на прилавках є дезінфектори. На зауваження продавці реагують по-різному: хтось вибачається і одразу одягає засоби захисту, а дех­то хамить… Була приємно вра­жена, коли один продавець да­вав мені дегустувати домашній сир і запропонував одноразові рукавички.

Фрукти на ринку не подорож­чали. Навпаки, є товар зі зниж­кою: хурма — 29 грн за кіло, апельсини — 23, банани — 20, ківі — 10. Товарний вигляд переоці­нених фруктів залишає бажати кращого, але попит на них є.

Покупці налягають на ман­дарини — 24−35 гривень за кіло. Лимони — 55 грн, гранат — 70−80. Яблука — 15−20 гривень за кілограм.

Овочі «борщового набору» теж тримаються у ціні і не до­рожчають. Картопля — 10−15 грн за кілограм, морква — 10, буряк — 12, цибуля — 10, біло­качанна капуста — 8. До бор­щу можна додати і квашену капусту. За кілограм домаш­ньої квашеної капусти прав­лять 35 гривень, або 10 гри­вень за горнятко. Зелень подорожчала удвічі: за пучок петрушки чи кропу просять 10 грн. Пекінська капуста — 25 грн за кіло, броколі — 85, цвіт­на — 75.

Декоровані кошики, у які можна помістити банки зі свяченою водою. Фото автора

Оскільки попереду — дру­гий Святий вечір (на Богояв­лення), на ринку продають то­вари для куті. Пшениця — 20 грн за півлітрову банку, мак — 25 за склянку. Кілограм ро­дзинок — 85−120 грн, горіхи — 15 грн за склянку, чорнос­лив — 25 грн за невеличку упа­ковку. На одному з прилав­ків побачила один з важливих «аксесуарів» Водохреща — плетені кошики, у які можна помістити банку зі свяченою водою. Коштують такі вироби 100−250 грн.

Потішили ціни на сві­же м’ясо. Кілограм свинячої шинки — 85 грн (раніше було 100), шпондер — 75, свиняча філейка — 110 грн, ребра — 45, сало — 40−60. Вінницьке сало — 240−260 грн, полтавське — 150. Кілограм телячої шинки — 160 грн. «Ціни на м’ясо впа­ли, бо закінчилися свята», — пояснила продавчиня.