Передплатити Підтримати

Щедрий вечір, або Маланка: історія, традиції та прикмети свята

Початок січня для українців – це святковий період, наповнений традиціями, співами та смачною їжею.

Фото з сайту Liga.life

Від новорічного столу всі йдуть на пісну різдвяну кутю, потім на щедру кутю на Маланку, а далі на вранішні засівання у День Святого Василя. Замикає святковий марафон Водохреще. Про це пишуть Ліга. нет та Главком.

Старий Новий рік, чи Маланка

Цікаво, що в Україні святкують Новий рік двічі. Перший — у ніч із 31 грудня на 1 січня, а другий — у ніч із 13 на 14 січня. Так сталося внаслідок розбіжності двох календарів: григоріанського (світського) та юліанського (церковного). Вони мають 13 днів різниці.

Саме у ніч з 13 на 14 січня проводиться Богослужіння на закінчення Старого року. Тому в народі це свято називається Старий Новий рік.

Та окрім цього, ввечері 13 січня святкується День Преподобної Меланії. У народі він відомий як Меланка/Маланка, Щедрий вечір або вечір напередодні Василя.

Існує також думка, що свято Меланки походить ще з дохристиянської епохи. Так, згідно зі слов’янським міфом, у мати богів Лади була донька Меланка.

Коли Князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав Меланку і сховав у підземному царстві. Врятувати її вдалось богатирю Безпальчику-Василю. Саме тому на наступний день після Меланки святкують Василя.

Традиції святкування Маланки

Після заходу Сонця у Щедрий вечір дівчата збираються гуртом і щедрують. Проте не все так просто. За традицією вони мають вбиратися в образи міфічних істот — Меланку, Василя та їх дружок.

Меланка має носити віночок зі стрічками та намисто, а Василь — шаровари, жупан, шапку та чоботи.

Хлопці також можуть щедрувати. Ця традиція називається «водити Меланку». Проте їхнє дійство дещо відрізняється від дівочого. Серед персонажів можна побачити козу, журавля, цигана та циганку, чорта з ріжками, ведмедя та, звичайно, Меланку.

У головну героїню вбирається хлопець з найкращим почуттям гумору.

Фото: Liga.life

За переказами, свято Маланки продовжувалось до настання світанку. Уранці на роздоріжжі щедрувальники палили снопи соломи (дідухи), які стоять від Святвечора до Нового року. Потім хлопці та дівчата стрибають через багаття.

Насвітанку хлопці йшли вітати з Новим роком господарів кожної хати, засіваючи зерном. Ця традиція збереглась дотепер. Дівчата не беруть участь у цьому обряді. За народним віруванням, дівчата, які засівають, не приносять щастя в оселю.

Також була розповсюджена традиція для незаміжніх дівчат. Вони ворожили на майбутнього чоловіка.

Народні прикмети

  • Якщо 13 січня на вулиці туман, отже, в Новому році людину чекає щастя, а врожай буде хорошим.
  • Сильна хуртовина обіцяє багатий урожай горіхів.
  • Якщо небо зоряне, то варто очікувати багато ягід і грибів.
  • Відлига 13 січня обіцяє дощове літо.
  • Якщо на Василів вечір випадає молодик, то ріки навесні з берегів не вийдуть.
  • Якщо сонце стоїть високо — садівники зберуть багатий урожай.

Іменини

13 січня День ангела відзначають: Давид, Йосип, Меланія, Михайло, Петро, Яків.

Традиційні страви

Головна страва Щедрого вечора — кутя. Якщо на Різдво готують багату кутю, то на Маланку — щедру.

Головні інгредієнти — зерно (символ воскреслого життя), мед (символ здоров’я) та мак (символ достатку). Проте кожна господиня додає у кутю й інші інгредієнти, щоб вона була дійсно щедрою. Це може бути молоко, вершки, масло та навіть вино.

Фото з відкритих джерел

За повір’ям, чим більше інгредієнтів у куті, тим багатша родина буде у новому році.

Окрім цього, на Маланку готують млинці, холодець, пиріжки, вареники та різні домашні ковбаси. До речі, у деяких регіонах України у Щедрий вечір подають кров’янку, яку через це називають «маланкою».

Рецепт щедрої куті на молочній основі

Інгредієнти:

  • пшениця — 200 г;
  • молоко — 375 г;
  • мед — 25 г;
  • мак — 25 г;
  • сухофрукти — 100 г.

Техніка приготування:

  1. Замочіть зерна пшениці в холодній воді на 3 години.
  2. Після того, як зерно повністю вбере воду, залийте його молоком.
  3. Поставте варити до його готовності.
  4. У готову кашу додайте мед, мак та улюблені сухофрукти.

Готово! Смачного та веселих свят!