Передплатити Підтримати

Аромат полуниць поліпшить настрій. Рецепти від «Високого Замку»

Чашка ягід щодня – для краси та стрункості

Трішки сонечка, і найулю­бленіші ласощі літа можна буде збирати на присадибних ділянках. Бо затяжні дощі не дають сповна розпочати по­луничний сезон — ягоди втри­чі дорожчі, ніж минулоріч. Та й на ринку у продавчинь, які через карантин торгують із специфічних цератових шаф, немає змоги перевірити, чи ароматні ягоди розфасовано у лоточки. Бо саме аромат полуниць свідчить, що вони достигли — солодкі і смачні.

Американський Journal of Agricultural and Food Chemistry (журнал сіль­ськогосподарської та харчової хімії) опублікував досліджен­ня, яке стверджує, що полуни­ця значно знижує ризик роз­витку раку грудей, стравоходу, кишківника і шийки матки. Все завдяки елагітаніну — дубиль­ній речовині, яка має раноза­гоювальні й антиканцероген­ні властивості. У поєднанні з рутином вона також зміцнює стінки судин і покращує крово­творення, захищаючи від хво­роб серця. Для профілактики слід з’їдати щодня 150 грамів ягід. Елагова кислота запобі­гає також руйнуванню колагену і перетворює полуниці у надій­ний засіб для розгладжування зморщок, вона здатна зробити шкіру пружною і навіть поверну­ти молодість.

Сто грамів полуниць містять лише 30−36 калорій, а цукру в них менше, ніж у лимоні. Вста­новлено, що чашка ягід на день не дає розвинутися інсуліноре­зистентності і захищає від ожи­ріння й діабету. Тож якщо хочете схуднути — їжте полуниці!

Вітаміну С у полуницях біль­ше, ніж у будь-якому цитрусо­вому. У чашці полуниць є 30 відсотків денної норми маг­нію. Він розслабляє гладку мускулатуру і допомагає жін­кам пережити передменстру­альний синдром.

Фітезін — пігмент, який вче­ні досліджують як основу для лі­ків від хвороби Альцгеймера, він покращує пам’ять і активізує здатність до навчання. Найбіль­ше цієї цінної речовини саме у полуницях.

Аромат полуниці містить більш ніж п’ятдесят ароматич­них речовин, які сприяють гар­ному настрою. Достатньо з’їсти кілька ягід, щоб зняти стрес і нейтралізувати негативні емо­ції.

Імунологи стверджують, що ягід у сезон треба наїстися до­схочу. Тоді організм отримає максимальну користь і запа­сеться вітамінами на весь рік.

Ловіть момент, готуйте со­лодкі і несолодкі супи, салати, гарячі страви, напої, десерти — і приємних спогадів вистачить до наступного літа.

Полуничний торт

Для ванільного бісквіту: 140 г борошна, 15 г кукурудзяного крохмалю, 3 великі яйця, 120 г цукру, 20 г вершкового масла, 10 г розпушувача, ваніль. Для полуничної маси: 3 яйця, 2 ст. ложки кукурудзя­ного крохмалю, 450 мл моло­ка, 150 г цукру, 100 г білого шоколаду, 100 г вершкового масла, ваніль, 1 ст. ложка же­латину + 6 ст. ложок холодної води, 800 г полуниць.

Бісквіт. Всі інґредієнти ма­ють бути кімнатної температу­ри. Сухі просіяти разом кілька разів. Яйця розділити на білки і жовтки. Збити білки з полови­ною цукру на м’яку піну, а жовт­ки з рештою до побіління. Зби­ті білки розділити на 3 частини. Першу частину вимішати лопат­кою з жовтками, всипати поло­вину сухих інґредієнтів. Додати другу частину білків. Розтопле­не в окремій мисочці масло ре­тельно перемішати з кількома ложками тіста. Перелити в тіс­то, перемішати і додати третю частину білків. Вилити тісто у форму діам. 16−20 см і випікати при 180 °C 25−35 хв.

Полунична маса. Зварити заварний крем: у кухлику ретельно змішати він­чиком яйця, крохмаль, ваніль, цукор, влити молоко і варити на малому вогні. Коли суміш ста­не гарячою, додати посічений шоколад. З першими бульбаш­ками зняти з вогню і додати на­різане на кубики м’яке масло. Желатин замочити у воді до на­брякання, розчинити на вогні, не доводячи до кипіння, дода­ти в охололий крем, переміша­ти і всипати цілі або розрізані навпіл ягоди. Залишити части­ну ягід для прикрашання. Бі­сквіт розрізати на 2 або 3 коржі, можна просочити полуничним або молочним сиропом. Зби­рати торт у кільці, обгорнутому харчовою плівкою: бісквіт — по­лунична маса — бісквіт — тонкий шар полуничної маси. Прикра­сити полуницями і залишити в холодильнику на на ніч.

Полуниці по-італійськи

500 г полуниць, цукор — до смаку, сік половини лимона.

Полуниці вимити, нарізати, змішати з лимонним соком і цу­кром. Залишити на 2−3 год у хо­лодильнику, час від часу пере­мішуючи. За цей час з’явиться полуничний сік. Можна також залишити десерт у холодильнику на ніч, тоді соку виділиться ще біль­ше. Таку полуницю смачно їсти як самостійну страву, також у поєд­нанні з морозивом, шоколадним кексом, збитими вершками.